• În iulie 2012 se inaugurează primii 60 de kilometri ai autostrăzii A3, între Şoseaua de Centură Bucureşti şi Şoseaua de Centură Ploieşti.
  • În decembrie 2015, compania Aktor câştigă licitaţia de realizare a ultimilor trei kilometri din A3, de la Şoseaua de Centură a Capitalei până la Şoseaua Petricani din sectorul 2.
  • În noiembrie 2017 trebuia să fie inaugurat drumul de legătură cu autostrada, dar constructorul a cerut o amânare de trei luni.
  • În 2018, Aktor a solicitat amânări succesive, invocând probleme cu autorizaţiile sau condiţiile meteo.
  • În septembrie 2018, Compania Naţională de Drumuri (CNAIR) a avertizat că nu va mai accepta nici o decalare a datei de inaugurare, stabilită pe 1 decembrie.
  • Cu 5 zile înainte de inaugurarea anunțată, ministrul demisionar al Transporturilor anunţă că „ciotul” A3 va fi inaugurat, probabil, după data de 10 decembrie

Lucian Şova, încă ministru al Transporturilor, deşi în urmă cu o săptămână şi-a înaintat demisia, a vizitat ieri, împreună cu jurnaliştii, şantierul primei autostrăzi urbane din România. „Ciotul” A3, ultimul tronson al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, ar fi trebuit inaugurat pe 1 decembrie.

În luna septembrie, Libertatea scria pe larg despre ultimul kilometru din A3, ce pare a fi misiune imposibilă, din cauza numeroaselor amânări. Fapt confirmat încă o dată.

„Din păcate, montarea panourilor fonoabsorbante nu poate fi făcută sub trafic, ceea ce va conduce, probabil, la o depăşire a timpului estimat, 1 decembrie”, a anunţat Şova, după ce a discutat cu reprezentanţii constructorului.

Lucian Şova, ministrul demisionar al Transporturilor, în vizită pe şantierul ultimului segment al autostrăzii A3, dintre Şoseaua de Centură a Capitalei și Şoseaua Petricani

Practic, „ciotul” de autostradă dintre Șoseaua de Centură a Capitalei şi Şoseaua Petricani, din nordul Bucureştiului, rămâne închis din cauza unor panouri de antifonare. Doar o parte dintre acestea au fost montate.

Inaugurare amânată cel puţin până pe 10 decembrie

„Până la urmă, statul are de luat bani acum, nu mai are de plătit. Practic, ţinând cont că Aktor plăteşte, nu sunt trist. Pentru că 0,1% pe zi, la valoarea contractului, cred că aduc bani în bugetul de stat mai mult decât costă să mobilizeze, 24 de ore din 24, câţiva muncitori să monteze aceste parapete”, a spus Lucian Şova.

Unul dintre reprezentanţii constructorului, după un scurt dialog cu ministrul Transporturilor, a transmis că în două săptămâni drumul de mare viteză va fi deschis circulaţiei, dar nu a putut explica, concret, de ce s-a întârziat atât de mult.

O explicaţie a fost oferită de Lucian Şova:

„A întâmpinat probleme de lene, cred. Şi de slabă mobilizare. Sunt extrem, extrem de nemulţumit şi sunt dispus, până în ultima zi de mandat, să iau cele mai extreme măsuri împotriva acestui antreprenor”, a spus ministrul.

Zeci de sticle de bere goale, pe marginea drumului

Lucrările nu sunt finalizate, iar până la deschiderea drumului, muncitorii trebuie să strângă și zecile de sticle de bere goale, aruncate pe marginea drumului, în spatele parapetelor de protecţie sau în şanţ.

Sticlele au fost observate după plecarea ministrului Şova de pe şantier. În momentul în care jurnaliştii au vrut să afle cum au ajuns acolo, mai multe persoane, care s-au recomandat a fi şefi, au devenit ostile şi le-au cerut „să-i lase în pace pe oameni” şi „să plece de pe şantierul lor”. Au invocat lipsa echipamentelor de protecţie, adică vesta reflectorizantă şi casca de plastic, fără de care nimeni nu are voie să intre într-un şantier. Nici măcar ministrul… Regulă care s-a aplicat, însă, doar în cazul jurnaliştilor.

Jurnaliști bruscaţi şi somaţi să plece de pe şantierul A3, după ce ministrul a plecat

O altă problemă corelată cu „ciotul” A3 este lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză, care ar trebui să preia o mare parte din traficul de pe autostradă. Lucrările abia au început, iar primarul Gabriela Firea anunţă că va mai dura cel puţin un an până când se vor încheia. În tot acest timp, şoferii nu vor avea la dispoziţie decât o bandă de circulaţie pentru fiecare sens de mers.


Citește și: 

REPORTAJ/Mica Românie de la Cercul Polar. Roxana a terminat Dreptul în ţară, iar acum e în clasa întâi în Skjervøy, Norvegia – VIDEO

Urmărește-ne pe Google News