Femeia a ajuns sâmbătă dimineața în UPU la Spitalul Județean Timișoara, după ce a suferit un AVC. Avea nevoie de o intervenție, iar medicii au trimis-o și la tomograf. În timpul intervenției, bucata de plastic din CT s-a desprins și a picat peste ea.
„Am avut parte, în jurul orei 13, de un eveniment absolut halucinant, de care eu nu am mai auzit în viața mea să se întâmple și nici nu am văzut. Cupola de protecție a computerului tomograf care constă într-un cerc de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuțite de aluminiu s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Gândiți-vă că acea cupolă se rotește cu o viteză de 400 de rotații pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit.
Din fericire, pacientul a fost doar rănit ușor, necesitând doar trei fire de sutură pe braț, însă putea să se întâmple un dezastru, putea să îi secționeze gâtul, putea să îi secționeze corpul și puteam să ne confruntăm cu o tragedie”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Povestea computerului tomograf este destul de îmbârligată. A fost cumpărat în 2018, prin Ministerul Sănătății împreună cu Banca Mondială. Atunci au fost luate în jur de 40 de tomografe pentru spitalele din România. Cel de la Timișoara a fost recepționat de Spitalul Județean, dar cam un an și jumătate a funcționat fără autorizație.
Aparatul, spun medicii, este de o calitate proastă și a funcționat un an și jumătate fără autorizație
„Aparatul a fost achiziționat în anul 2018, într-un program cu Banca Mondială, de calitate, zic medicii, foarte slabă. A fost recepționat de spital, însă a funcționat un an și jumătate fără autorizație, pentru că pur și simplu nu a fost cerută, iar reprezentanții spitalului de atunci au semnat recepția. Firma care a câștigat proiectul cu Banca Mondială a dat astfel de aparate, în jur de 40, în toate spitalele din România, deci ne putem aștepta la astfel de tragedii și la alte spitale din cauza calității josnice a acestui aparat chinezesc”, a mai spus Pătrașcu.
Conform contractului, firma care l-a livrat trebuie să facă și mentenanța timp de cinci ani. În februarie 2020, conducerea spitalului a decis să scoată aparatul din funcțiune, după ce s-a aflat că acesta nu a avut niciodată autorizație de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN. S-au făcut demersurile pentru autorizare, iar în 4 iunie 2020 a venit și avizul de la CNCAN.
Potrivit șefei Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Județean, în 18 iunie s-a făcut și revizia tehnică a CT-ului, care a ieșit nu demult din garanție.
„În prezent, aparatul deține toate autorizațiile necesare, autorizație de utilizare de la CNCAN. De la momentul preluării șefiei de secție, în 1 februarie 2020, am sesizat că acest aparat nu are autorizația de utilizare, s-au luat toate măsurile necesare de către conducerea spitalului. În 4 iunie a fost autorizat și ultima revizie tehnică a fost făcută în 18 iunie, când totul era funcțional. Nici noi nu ne putem explica ce s-a întâmplat. Avem firmă de service care se ocupă de problemele tehnice, aceste revizii se fac în funcție de necesitate, în principiu ele se fac la șase luni”, a declarat Aida Marcu, șefa Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Județean.
Conducerea unității sanitare a făcut o plângere penală in rem în acest caz, dar până acum nu au primit nicio veste de la autorități.
La Spitalul Județean Timișoara mai funcționează un singur tomograf, care face față cu greu necesităților. Mai există în dotarea spitalului și un CT performant, cumpărat recent cu sute de mii de euro, dar care nu a fost autorizat. Raul Pătrașcu spune că CNCAN refuză să îl autorizeze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro