Fostul ofițer sovietic este acum directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universității Harvard, iar americanul este vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA. Au venit în România pentru a participa la conferința „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil ”, aflată la a cincea ediție.
Interviul integral îl găsiți pe www.stiricurate.ro
Reporter: Care este cel mai rău scenariu pentru Marea Neagră?
Robert J. Smith, vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA: Poate că cel mai rău scenariu este o posibilă agresiune, pentru că țările din această regiune, chiar dacă au o armată capabilă, dar cred că, în general, țările vestice nu știu cum să-l combată pe Putin. Eu cred că cel mai rău scenariu ar putea să fie un fel de invazie, dar trebuie să realizeze că o invazie poate să fie informațională. Eu cred că, o parte dintre obiectivele Rusiei, ale Kremlinului de fapt, este să creeze instabilitate internă, haos, să submineze încrederea în democrație, esențială pentru a crește democrațiile din regiune. Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem, asta îmi vine în minte, este să creștem educația civică, să încercăm să-i informăm pe oameni, să-i învăţăm pe oameni cum să interpreteze și să verifice informațiile pe care le primesc și să creadă în procesul democratic, ceea ce cred că este important pentru toate țările din zona Mării Negre.
Sergei Konoplyov, directorul Programului de Securitate Eurasia, Harvard: Mi s-a mai pus această întrebare acum cinci ani și am spus că cel mai rău scenariu ar fi o implicare a Rusiei în Ucraina. Oamenii au râs și au spus că nu se va ajunge la așa ceva. Eu cred că deja s-a întâmplat cel mai rău scenariu, după ce o parte din Ucraina a fost luată de Rusia, cu violarea tuturor legilor internaționale. Este importat de știut că Putin nu recunoaşte legislația internațională când vine vorba de interesele sale și se folosește de legislația internațională doar atunci când vrea să arate că Rusia are dreptate. Încă o dată, ar putea exista o agresiune directă din partea trupelor rusești în Ucraina, dacă Putin decide că asta o să fie în favoarea sa. Putin tocmai ce a fost reales și asta îi dă ocazia să mai lucreze la imperiul său.
Citiți interviul integral aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro