Acesta a declarat, la Interviurile Libertatea Live, că Alibaba este compania prezentă indirect în țara noastră prin faptul că românii cumpără deja de pe platforma sa Aliexpress. Marea problemă o constituie faptul că Alibaba ar fi subvenționată de statul chinez pe partea de transport, în timp ce compania nu plătește taxe aici și nici nu are angajați în România.
Un întreg ecosistem
Stanciu a spus că grupul eMag are în total circa 5.000 de angajați, iar dacă pune la socoteală și lanțul de magazine Flanco și compania de distribuție NOD, atunci în total asigură peste 7.000 de locuri de muncă. La acestea se adaugă cele peste 13.000 de firme care își comercializează marfa prin eMag Marketplace, dar și firmele subcontractoare, cum ar fi cele de curierat.
„Cred că cea mai mare amenințare pentru noi o reprezintă în continuare Alibaba. Aș include aici și România, pentru că angajații nu sunt aici, taxele nu se plătesc aici… Față de modelul nostru, în care lucrăm foarte mult aici, avem peste 10.000 de companii subcontractoare cu care lucrăm și peste 5.000 de angajați numai eMag. Sunt peste 7.000 (cu tot cu Flanco și cu NOD – n.r.).
Dacă punem și sellerii din Marketplace (13.000) și toți ceilalți, probabil că ajungem la zeci de mii tot ce înseamnă ecosistemul nostru ca impact asupra economiei. Nu vreau să mă duc foarte mult în zona asta.
Pentru noi sunt o amenințare, pentru că vin cu foarte mulți bani. Sunt prezenți cât de cât în România, nu au depozit aici, dar livrează cu un transport subvenționat în momentul de față”, a afirmat Stanciu.
Au bani grămadă și programatori mulți
„Au un avantaj că vin dintr-o piață foarte mare, piața lor locală este foarte mare, își permit să dezvolte tehnologie, și aici vorbesc și de cei care vin din State și cei care vin din China.
Tehnologia este scumpă oriunde, are același preț peste tot în lume. Amazon, spre exemplu, are peste 40.000 de programatori, Alibaba undeva la 50.000. Noi, cu 800 pentru România, stăm bine, dar față de ei, sunt destul de puțini. Iar ceea ce am reușit noi să facem cu acești 800 de oameni cred că este ceva senzațional”, a punctat șeful eMAG.
Grupul Amazon nu este prezent în România oficial, dar compatrioții noștri pot face achiziții de pe site-urile Amazon din Marea Britanie sau Germania. Amazon deține în România câteva centre de programare, cel din București fiind deschis chiar anul trecut.
Legătura indirectă a eMag cu China
Grupul eMag mai este legat indirect și de un alt gigant chinez: JD.com. Acesta este al doilea retailer online din China, fiind rivalul Alibaba.
Legătura o reprezintă Naspers, principalul acțional al eMag. Acesta este investitor în Tencent, „Facebook-ul Chinei”. Mai departe, aceasta are acțiuni la JD.com. Inclusiv Google a investit în JD.com o sumă de 550 de milioane de dolari în acest an.
Extinderea ca modalitate de supraviețuire
Stanciu a spus că principalul motiv pentru care eMag s-a extins în regiune este tocmai pentru că are nevoie ca retailer online să crească tot mai mult, astfel încât să se poată bate de la egal la egal cu acești coloși internaționali.
„Motivul pentru care noi avem nevoie de dimensiune mare, și în România și în țările din jur, este fix acesta: pentru a ne permite tehnologie, să dezvoltăm în continuare tehnologie, în toate aceste automatizări care duc la îmbunătățirea calității, la scăderea costului.
Pentru a ne permite să dezvoltăm în continuare aceste tehnologii, avem nevoie să creștem. Și de aici a fost și visul meu din 2009 că vrem să facem un miliard (de euro) și că trebuie să facem un miliard pentru a sta în picioare să ne batem de la egal la egal cu ei. Avem nevoie de o bază mai mare de clienți”, a mai spus omul de afaceri.
Cel mai mare retailer online din centrul și estul Europei
Grupul eMag conține atât platforma din România, cât și filialele din Bulgaria, Ungaria și Polonia. eMag mai deține aplicația de modă Fashion Days, firma de curierat Sameday Courier și compania de reparații de electronice Depanero.
Alături de acestea, eMag mai are și platforma Vatera, cel mai mare site de tip marketplace din Ungaria.
În vară, Stanciu estima că în acest an grupul eMag va depăși pragul de un miliard de euro la vânzări.
Alibaba, un gigant de sute de miliarde de dolari
Alibaba, supranumit „Amazonul Chinei”, este una dintre cele mai mari companii ale Asiei, la mare concurență cu Samsung și Tencent. Alibaba operează cele mai mari site-uri de comerț electronic din China, respectiv Aliexpress, Taobao, Tmall, și este și acționar la Alipay – cel mai mare sistem de plăți din lume.
Pe lângă partea de comerț online, Alibaba operază un număr impresionant de divizii. Compania investește atât în inteligența artificială (AliGenie) și cloud computing (Alibaba Cloud, Aliyun), cât și în browsere web (UCWeb – cel mai mare din China), platforme video (Youku Toudou – ”YouTube-ul Chinei”), hărți (AutoNavi), sănătate (AliHealth), sport (AliSports) și presă (South China Morning Post).
La momentul listării pe bursa din New York, în anul 2014, Alibaba a fost comparată ca o combinație de Amazon, eBay, PayPal, Google.
Alibaba a fost fondată în 1999 de către Jack Ma și Peng Lei (cunoscută și sub numele de Lucy Peng), iar listarea sa din 2014 pe bursă a fost cea mai mare din istorie din întreaga lume, compania strângând atunci 25 de miliarde de dolari de la investitori.
Alibaba are în acest moment o valoare bursieră de 382 de miliarde de dolari. Jack Ma este unul dintre cei mai bogați oameni din China, averea lui fiind acum estimată de către revista Forbes la 34,7 miliarde de dolari. Jack Ma se luptă cu Pony Ma, fondatorul Tencent, pentru titlul de cel mai bogat om din China.
Celălalt cofondator, Lucy Peng este acum șefa Ant Financial, compania care deține Alipay. Averea sa este de ”doar” 1,1 miliarde de dolari.
Citește și: EXCLUSIV | Wizz Air şi Ryanair, suspecte de practici tip „cartel” în România. Consiliul Concurenţei a fost sesizat de Asociaţia pentru Protecţia Drepturile Pasagerilor