Instalații de zeci de metri cu ajutorul cărora se testează cablurile de înaltă tensiune umplu o hală imensă de la Institutul de Cercetări Electrotehnice. Istoria acestui laborator atât de spectaculos, unde se pot crea fulgere ca cele din timpul furtunilor, este legată de cea a cinematografiei mondiale: în 2007, a devenit platoul unuia dintre filmele celebrului regizor Francis Ford Coppola.
Filmul „Tinerețe fără tinerețe” („Youth without youth”) este legat de România nu doar prin laboratorul în care au fost filmate câteva scene. Este o ecranizare după nuvela fantastică a lui Mircea Eliade și spune povestea unui profesor de lingvistică român care este lovit de trăsnet. Lingvistul nu moare, ci întinerește cu 40 de ani.
„Francis Ford Coppola este un om complet”
Cercetătorul român care a coordonat activitatea din laborator, Mihai Bădic, își amintește cu drag experiența prin care a trecut când spațiul său obișnuit de lucru s-a umplut de actori și camere de filmat. Fiind om de știință, îl distrează tocmai intriga filmului: nu poți să întinerești dacă ești electrocutat. Dar lăsând la o parte adevărul științific, povestea fantastică l-a prins pe cercetător. Filmul l-a primit cadou după ce a fost lansat, chiar de la echipa lui Francis Ford Coppola.
„Dânsul a stat aici cred că zece zile la filmări. Bine, în film nu se regăsesc, foarte scurt, nu se regăsesc toate secvențele filmate, că așa e, filmează mult și se oprește puțin. Dar a fost o experiență foarte interesantă pentru că a venit cu toată echipa, cu soția, cu băiatul, are și o fată. Și au stat aici, și este un om deosebit, de o cultură extraordinară. Un om absolut deosebit. Avem fotografii foarte frumoase cu dânsul în timp ce filma, sala era plină de naziști, mașini hitleriste, decor de film”, își amintește Mihai Bădic.
Regizorul cunoscutei serii „Nașul” i-a impresionat pe români și prin faptul că este un erudit. „Ce e interesant, cum a intrat în sală – totuși e un om de artă, de cultură, nu are educație tehnică – cum a văzut generatoarele m-a întrebat: «E adevărat că dacă intru aici cu un tub de neon, în timp ce dați drumul la generatoare, nealimentat tubul de neon, și îl țin așa în mână, el se aprinde?» Deci, vă dați seama! Și e adevărat, așa e, dacă tensiunea este foarte mare, tubul cu neon poate să licărească foarte slab. Deci vă dați seama ca din partea unui artist, a unui regizor, l-am întrebat imediat: «Domnule Coppola, aveți studii tehnice? Nu!» Deci este un om complet”, explică cercetătorul român.
S-a filmat în laboratorul ICPE-SA zi și noapte. Cu toții au fost fascinați de fervoarea de pe platoul de filmare. De altfel, filmul lui Coppola, realizat cu un buget redus, cuprinde și alte scene filmate în București, Piatra Neamț, Sinaia, Brașov și Constanța.
FOTO&VIDEO | Nunta anului la Moscova. Opulență dusă la extrem la nunta fiului unui miliardar armean