Evaluarea psihologică, noi reguli în magistratură

Magistrații cu probleme psihice reprezintă una dintre problemele complicate ale sistemului judiciar, spun oficialii care coordonează activitatea instanțelor. Au trecut luni, poate chiar ani pentru ca un judecător, de exemplu, să poate fi suspendat din funcție pe motiv că nu mai era apt să practice meseria. Un judecător din Pitești a fost acuzat că şi-a lovit soția, că a agresat doi polițiști şi că a dat cu mașina peste angajatul unui supermarket. Consiliul Superior al Magistraturii a dat cu greu o decizie prin care să-l suspende din funcție. Nu este singurul exemplu.

„Subiectul devine important prin prisma a ceea ce se întâmplă zilele acestea la nivelul Poliției și sunt similitudini din perspectiva profesiei și a presiunii asupra profesiei. Pe legea în vigoare există o evaluare psihologică la intrarea în profesie. Nu se mai întâmplă acest lucru ulterior, decât ca o măsură de medicină a muncii. Până la urmă, starea de sănătate psihică a persoanei face parte din starea de sănătate în general. E nevoie de această evaluare psihologică periodică nu pentru că s-a întâmplat acum ceva. Sistemul judiciar a semnalat de-a lungul timpului că se întâmplă uneori ca acest mecanism uman să aibă anumite gripări. Atunci este firesc să ai mecanismele de intervenție. Nu e numai o formă de protecție a magistraturii, este un drept al cetățeanului. Cetățeanul are dreptul să fie judecat, cercetat de o persoană care-și poate îndeplini în totalitate funcția. Dacă se întâmplă ca ceva să nu fie în regulă trebuie intervenit prin mecanisme prevăzute de lege. În momentul de față sunt tot felul de artificii făcute la nivelul CSM pentru a-i scoate temporar din sistem pe cei care au asemenea probleme. E o chestiune foarte delicată și e greu să recunoști când o ai, dar toți văd acest lucru”, spune Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi membru în comisia specială pentru elaborarea Legilor Justiției.

Potrivit legii adoptate la sfârșitul anului trecut de Parlament, magistrații vor fi evaluați psihologic o dată la cinci ani.

„Mecanismul propus în momentul de față, după discuții la nivelul sistemului judiciar cred că este un mecanism corect, agreat în mare parte de judecători, și anume o evaluare periodică. Nu e o chestiune de blamare a cuiva. Pur și simplu, în evoluția sănătății unui om pot interveni anumite presiuni. Mai ales că, atunci când intri foarte tânăr în profesie nu ai cum să nu te confrunți cu astfel de probleme.  Trebuie un mecanism prevăzut de lege, nu lăsat aleatoriu, dacă în CSM, la un moment dat, găsim o formulă să ajutăm un om să nu greșească față de semenii lui.(…)Nu trebuie văzut ca pe un blam, ci ca pe un drept al cetățeanului de avea persoana cu depline puteri pentru a-și exercita această funcție importantă de magistrat., mai spune Robert Cazanciuc

Noile prevederi legale vor intra în vigoare după promulgarea lor de către președintele României. În acest moment, legile Justiţiei sunt la Curtea Constituțională, unde au fost contestate de către opoziție, dar şi de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație şi Justiție. În viziunea lor, sunt multe alte prevederi care nu respectă Legea Fundamentală.


Citeşte şi:

Scenariile confruntării din ședința PSD. Dragnea și Tudose vor îngropa securea războiului? În caz contrar, premierul va acționa cu demisia pe masă

VIDEO|A renunțat la joburi foarte bine plătite și-a pornit de la zero cu un magazin online. Cristina e doctor în (econom)IE!

 
 

Urmărește-ne pe Google News