În cabinetul Liei Solomon s-a așternut liniștea. Soarele de după-amiază pătrunde liniștit prin ferestrele largi. În cartierul chic din centrul orașului Milano, Lia Solomon te întâmpină cu eleganță și ceva emoții. Nu a mai dat niciodată vreun interviu pentru o publicație românească. A publicat însă articole și i s-au luat interviuri pentru ziare și reviste cunoscute din Peninsulă, dar ăsta e un moment special. Și se emoționează repede, amintindu-și de pacienții care au avut încredere în ea și i-au trimis alți pacienți, ca s-o ajute să crească. „Italienii zic: passaparola. Fiecare îmi trimitea pe altcineva, cunoștințe, prieteni, membri ai familiei lor”, spune românca.
Este în Italia de 35 de ani, ani cu multe bucurii, dar și greutăți. „Destinul m-a trimis, pentru că nu voiam să rămân. Am avut o propunere de un centru Aslan la Milano, din partea unei familii: el era profesor la Facultatea de Medicină din Milano și soția era psiholog tot acolo. Erau prieteni foarte buni cu profesoara mea, cu Ana Aslan. Între timp m-am înscris la Facultatea de Medicină, unde mi-a fost recunoscută diploma mea de la București și pregăteam centrul de pe lacul Maggiore, pe care ar fi trebuit după un anumit timp să-l deschid”, povestește Lia Solomon. Pentru că acel medic a murit cu puțin timp înainte de deschiderea centrului, ea a rămas a nimănui. Dacă se întorcea, rămânea fără postul la „Ana Aslan”, fiindcă depășise timpul de ședere peste hotare. Așa că în 1985 și-a deschis cabinet în Milano.
Lia Solomon lucrează și la 70 de ani
„Am avut un mare noroc că am făcut Facultatea de Medicină la București, pentru că noi când terminam facultatea eram medici, știam deja cum să ne comportăm și cum să tratăm pacienții, și asta m-a ajutat să fac diagnosticele bune de la început. Toți au fost uimiți de modul de a aborda medicina și a trata pacienții, erau foarte mulțumiți și îmi trimiteau alți pacienți. Mulți, fără să știu, erau ziariști și, ca o mulțumire pentru că și-au rezolvat problema de sănătate, veneau să îmi facă interviuri și articole în ziare și reviste”, își amintește cu recunoștință Lia Solomon, care în toată cariera i-a învățat pe italienii din secretele tinereții.
Lia Solomon venise din România foarte pregătită și cunoscând cum se administrează medicamentele întineririi – Gerovital.
„Ana Aslan era o mare profesoară, de la ea învățai totul, învățat medicină și cum să te comporți cu pacienții, și era o școală a vieții. Eu am avut norocul să lucrez cu ea, pentru că la Clinica Otopeni unde am lucrat erau foarte mulți pacienți din străinătate, era o lume internațională. Iar noi o reprezentam pe profesoara Aslan. Pacienții veneau pentru profesoara Aslan, dar acolo eram noi, medicii care ne ocupam de ei și Aslan, de la medici și de la tot personalul voia tot, trebuia să fii bun, să faci diagnosticul bine, să-i tratezi foarte bine, să fii foarte educat, foarte elegant, adică să ai eleganță profesională. Acolo i-am cunoscut pe Pertini (Sandro Pertini, fostul președinte al Italiei), Claudia Cardinale, Stalone…”, își amintește Lia Solomon.
Despre aceste vedete își amintește că erau foarte curioși de tratament și cumpărau cantități mari de Gerovital pentru acasă: „Erau impresionați de felul nostru de a fi ca medici, eram foarte simpli. Italienii zic: con il cuore in mano”.
Având experiența de a lucra cu personalități, s-a acomodat repede în Italia și a ajuns să trateze senatori, primari, ziariști cunoscuți. Din profesionalism, nu vrea să le dezvăluie numele.
Pe lângă munca la cabinet, Lia Solomon merge voluntar, săptămânal, să trateze oamenii străzii. Face parte dintr-o echipă mixtă care îi tratează pe cei năpăstuiți. Vocea i se îneacă într-un oftat și ochii i se umezesc: „Sunt și români printre ei”.
Citește și: