O eclipsă totală de lună este o priveliște incredibilă. Pe măsură ce Pământul trece între Lună și Soare, umbra sa alunecă pe fața satelitului terestru, astfel încât numai lungimi de undă lungi și roșii, lumina soarelui refractată de atmosfera Pământului, pot aluneca, nuanțând Luna, de obicei palida, într-o culoare roșu-sângeriu.
Așa o vedem de aici, de pe planeta noastră. Dar din spațiu, imaginea este foarte diferită, iar acum putem vedea cum arată, datorită sondei de asteroizi Lucy, condusă de Institutul de Cercetare de Sud-Vest (SwRI), lansată în octombrie 2021.
La momentul recentei eclipse totale de Lună, care a putut fi văzută în noaptea de 16 mai în cea mai mare parte a Americii, Lucy se afla la o distanță de aproximativ 100 de milioane de kilometri de Pământ.
„În timp ce eclipsele totale de Lună nu sunt atât de rare, se întâmplă în fiecare an, nu se întâmplă atât de des să ai șansa de a le observa dintr-un unghi cu totul nou.”, a spus planetaristul Hal Levison, de la SwRI. „Când echipa și-a dat seama că Lucy a avut șansa de a observa această eclipsă de Lună ca parte a procesului de calibrare a instrumentului, toată lumea a fost incredibil de entuziasmată.”
Pe parcursul a aproximativ trei ore, nava spațială a realizat 86 de expuneri de 1 milisecundă, folosind instrumentul L’LORRI alb-negru de înaltă rezoluție, care au fost trimise înapoi acasă pe Pământ pentru a fi împerecheate într-un timelapse din prima jumătate a eclipsei.
În videoclipul rezultat, Pământul și satelitul său pot fi văzute în depărtare, separați unul de celălalt la o distanță de aproximativ 360.000 de kilometri, ambele luminate de Soare, în afara ecranului, departe la stânga. Luna este mult mai slabă decât Soarele, așa că oamenii de știință au luminat-o pentru a o face vizibilă.
Este o demonstrație magnifică a mecanicii unei eclipse totale de Lună, precum și a capacităților camerei L’LORRI, care va realiza imagini cu asteroizii troieni care împart orbita lui Jupiter, la o distanță mult mai mare de Soare.
Deoarece instrumentul este proiectat să funcționeze într-un mediu termic mai rece, munca pentru obținerea timelapse-ului a trebuit să fie efectuată cu mare atenție, de aceea a fost fotografiată doar jumătate din eclipsă, pentru a evita supraîncălzirea.
„Capturarea acestor imagini a fost într-adevăr un efort de echipă uimitor”, a spus omul de știință John Spencer, de la SwRI. „Echipele de instrumente, ghidare, navigație și operațiuni științifice au trebuit să lucreze împreună pentru a colecta aceste date, aducând Pământul și Luna în același cadru.”
Rezultatele nu sunt utile doar în scopuri de calibrare. Ele oferă pământenilor o vedere spectaculos diferită asupra lumii noastre și a satelitului, în timpul uneia dintre cele mai spectaculoase înfățișări pe care ni le oferă Luna.