Echipa de grafferi de la Sweet Damage Crew şi Sprayprinter, robotul inovator care pictează, au realizat, în patru zile, un portret de mari dimensiuni al cunoscutului matematician şi informatician Grigore Moisil. Pictura a fost făcută pe peretele unui cunoscut club din Bucureşti, în apropiere de Parcul Carol.
Grigore Moisil este unul dintre românii de care suntem mândri.
„Este un manifest dedicat lui Grigore Moisil, desfăşurat prin colaborarea a două entităţi, care au acelaşi spirit creativ, însă abordări diferite. Man & Machine este primul proiect de street art din România, care îmbină arta umană şi arta robotică”, a declarat Răzvan Tucaliuc, unul dintre liderii companiei care a iniţiat acest proiect.
Astfel, la mai bine de un secol de la nașterea celui considerat părintele informaticii românești, Grigore Moisil a primit un omagiu din partea oamenilor, pe de o parte, și a tehnologiei, de cealaltă parte. Realizarea portretului mural al lui Grigore Moisil a durat patru zile, iar la acțiune a participat o echipă formată din 3 grafferi, în colaborare cu robotul Sprayprinter.
Sweet Damage Crew este unul dintre cei mai cunoscuți artiști urbani, cu zeci de proiecte de street art care au colorat zonele gri ale oraşelor României. Acesta, împreună cu doi colegi, a realizat jumătatea colorată a portretului, în nunaţe de galben, portocaliu şi roşu, folosind spray-uri speciale. Cealaltă jumătate, realizată în alb-negru, a fost pictată de Sprayprinter, unul dintre cei mai performanți roboți din România. Robotul este singurul din lume care poate realiza imagini la o scară atât de mare, într-un timp atât de scurt.
„Prin proiectul Man & Machine ne-am propus să celebrăm imaginea lui Grigore Moisil, părintele informatiicii românești, într-o manieră creativă și ușor de integrat în peisajul urban”, susține Cătălina Manea, Project Manager Bucharest Technology Week.
Sprayprinter folosește inteligența artificială pentru a realiza portrete pe baza unor fotografii. Fără a avea pretenția că înlocuiește creativitatea umană, Sprayprinter a apărut mai degrabă din dorința de a oferi un ajutor mecanic artiștilor. Acesta a fost lansat în anul 2016, ca un device care poate fi montat în capătul unui tub cu spray și care, controlat printr-o aplicație, permite oricui să creeze lucrări de artă de largi dimensiuni.
Grigore Moisil s-a născut pe 10 ianuarie 1906, la Tulcea. A fost unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni români, considerat părintele informaticii românești datorită invenției circuitelor electronice tristabile. A publicat lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice. A extins în spațiul cu mai multe dimensiuni derivata areolară a lui Pompeiu și a studiat funcțiile monogene de o variabilă hipercomplexă, cu aplicații la mecanică.
A introdus algebre numite de el Łukasiewicz trivalente și polivalente (numite astăzi algebre Łukasiewicz-Moisil) și le-a întrebuințat în logica și în studiul circuitelor de comutație. A elaborat metode noi de analiză și sinteză a automatelor finite. A publicat nu mai puţin de 17 lucrări ştiinţifice, scrise în limba română şi în franceză. A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie. La 21 mai 1973 matematicianul a murit, în Ottawa, Canada.
Grigore Moisil a contribuit semnificativ la realizarea primelor calculatoare românești și a avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni din România, fiind distins și cu premiul „Computer Pioneer Award”, în 1996 (post-mortem).
CITEȘTE ȘI
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro