După ce au apărut în spațiul public imaginile cu oamenii care cărau trollere pe drumul ce leagă Iașul de aeroport, autoritățile publice au spus că acesta s-a dezvoltat mai rapid decât infrastructura. În momentul de față, se desfășoară ample lucrări la realizarea celui mai mare terminal al aeroportului – T4, iar acestea au blocat parțial parcarea actuală a aerogării.
Mai mult decât atât, compania WizzAir nu mai desfășoară zboruri de pe aeroportul din Chișinău, mutând majoritatea rutelor la Iași, în timp ce, din acest weekend, compania RyanAir a început să zboare cu patru noi rute din Iași.
În aceste condiții, s-a ajuns în situația în care, în weekend, într-o oră au plecat de la Iași nouă avioane spre destinații naționale și internaționale, a declarat Romeo Vatra, directorul aeroportului, citat de „Ziarul de Iași”.
Nouă avioane într-o oră
Asta a însemnat că în același interval au venit aproape 2.000 de persoane spre aeroport, pe același drum prin pădurea Ciric, cu o singură bandă de circulație. Ambuteiajul se produce în fața Aeroportului Internațional, unde mașinile petrec mai mult timp pentru debarcarea pasagerilor. Soluția conduceri aerogării? Pasagerii să vină cu 3 ore mai devreme.
„Pasagerii să vină cu 2-3 ore înainte de cursă”
„Trecerea la orarul de vară a însemnat dublarea unor frecvențe și introducerea unor noi zboruri. Facem eforturi să ameliorăm situația, dar prea multe măsuri nu putem adopta, până la urmă drumul are o singură bandă de circulație pe sens. Vom apela la Poliția Locală, vom elibera parcarea de scurtă durată și analizăm și alte soluții. Ce trebuie transmis este ca pasagerii să vină cu 2-3 ore înainte de cursă. Cele mai multe decolări le avem în intervale precum 6-8 dimineața, și la amiază, între 12.30 – 15.00, iar cele mai multe frecvențe sunt în zilele de weekend, dar și în timpul săptămânii, un exemplu ar fi ziua de joi”, a declarat șeful Aeroportului din Iași.
Aceștia au mai făcut un apel public către ieșeni să nu mai vină cu mașinile personale și să încerce să folosească, pe cât posibil, transportul în comun.
30 de minute pe jos
„Am mers aproximativ 1.5 kilometri pe jos, din dreptul străduței care dă spre Piscina Ciric și până la terminal. Inițial, am calculat că ajung cu o oră și jumătate înainte de zbor. Am ajuns cu 35 de minute înainte de decolare”, povestește pentru Liberteta un ieșean care a zburat duminică spre Bruxelles.
Acesta spune că a mers circa 30 de minute pe jos.
Coada de mașini se întindea bine de tot. Avansam 100 de metri în 3-4 minute. Noroc că mai eram cu cineva în mașină. I-am predat cheile și am mers pe jos cu un rucsac și un troller. Am ajuns înaintea mașinii pe care mi-am luat-o ca reper. Miroseam a carburant.
Ieșean blocat în traficul către aeroport:
Se lucrează la alte două drumuri spre aeroport, dar niciunul nu va fi gata anul acesta
Soluții nu se întrevăd în viitorul apropiat: atât Primăria, cât și Consiliul Județean, lucrează la câte o variantă de drum care să ajungă la aeroport, dar lucrările nu vor fi finalizate anul acesta. Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că drumul actual nu poate fi lărgit la două benzi pentru că ar trebui, pe o porțiune de câțiva kilometri, să fie tăiată pădurea adiacentă acestuia.
„Nu putem să intrăm în pădure, acolo este un regim special. Dar proiectul pe care-l facem pentru a doua cale de acces este aproape gata, am avut nevoie de un aviz de la Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă o parte din drum trece pe la ei și nu puteam proiecta fără acordul lor. Săptămâna trecută am trimis toată documentația avizată către proiectant, apoi vom da drumul la licitația pentru lucrări. Vom face proiectul tehnic în paralel și acum CJ-ul lucrează la un drum de acces ca să facă o altă conexiune”, a declarat Mihai Chirica.
Primarul a precizat că se încearcă, încă din stadiul de proiectare, să fie gândit un drum cu două benzi pe sens și, dacă lucrările vor începe anul acesta, el estimează că vor fi finalizate anul viitor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro