La Spitalul de Neurochirurgie din Iași au fost pregătite 16 paturi la secția de ATI pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus. Aici, se află medicii din prima linie care trebuie să-i salveze pe cei infectați cu COVID-19.
“Sunt zile în care ies din gardă și observ că starea pacientului pe care l-am supravegheat se înrăutățește. În acel moment, tot ceea ce contează pentru mine este să văd că starea lui este stabilă, nu te mai interesează nici de bani, nici de plecat acasă, te interesează ca acel pacient să fie bine”, a spus doctorul Vlad Hârtie, potrivit bzi.ro
Medicii din secția ATI duc o luptă contracronometru.
“Ca medic la secția de ATI trebuie să știi protocoalele. În momentul în care devii impacientat, aplici protocoalele și sigur nu dai greș. Frica uneori te ajută, alteori te poate bloca”, a mai povestit doctorul.
Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie susțin faptul că diferența cea mai mare în procesul de tratare a pacienților cu COVID-19 față de ceilalți pacienți este determinată de purtarea costumului specific, care îngreunează activitatea.
“De exemplu, atunci când ne dezechipăm, întotdeauna suntem însoțiți și de un alt coleg care observă întregul proces și ne spune ce am efectuat bine sau rău. Totodată, după dezechipare facem un duș lung cu apă și săpun. S-a demonstrat faptul că virusul nu rezistă la compoziția din săpun”, a mai spus doctorul.
La tratarea pacienților cu coronavirus participă o echipă mixtă.
“Echipa care lucrează cu pacienții cu coronavirus este mixtă. Este formată din 12 medici anesteziști, din fizioterapeuți, medici infecționiști, psihologi, asistenți medicali și infirmiere. Ceea ce apreciez extrem de tare este faptul că doi medici specialiști ATI s-au oferit voluntari ca pe o perioadă de șase luni să ofere suport spitalului în tratarea pacienților cu coronavirus”, a mai declarat Vlad Hârtie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro