Cât de puternice sunt maşinile blindatele Piranha 5
Transportoarele de luptă Piranha 5, cu tracţiune 8×8, au fost lansate de compania General Dynmics în 2010. Cântăresc între 25 şi 30 de tone, au o lungime de şapte metri, o lăţime de doi metri şi jumătate şi pot să transporte 11 pasageri. Specialiştii din armata României au ajuns la concluzia că aceste maşini de luptă corespund cerinţelor pentru dotarea forţelor terestre cu tehnică modernă. Armata României a cumpărat recent un model mai vechi, Piranha III C. Cu el au fost dotate câteva dintre batalioanele de infanterie. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Forţelor Terestre, maşinile blindate de tip Piranha au un blindaj performant şi kituri de protecție împotriva minelor și a „armelor de nimicire în masa”. Noul model vine dotat cu o mitralieră de calibru 12,7 milimetri, cu aruncătoare de grenade şi cu un sistem de rachete antitanc.
În programul iniţial de înzestrare al armatei s-a vorbit despre cumpărarea a doar 94 de astfel de vechicule. Ministrul Apărării a anunţat recent alte cifre. „Prin negocierile pe care le-am avut, atât la Ministerul Apărării, cât şi la Ministerul Economiei, dar şi la Guvern în prezenţa primului ministru, s-a convenit că se va discuta un pachet care să cuprindă toată comanda, respectiv cele 227 de transportoare eșalonat pe parcursul mai multor ani. În prima fază se trimit oameni de la Uzina Mecanică Bucureşti.(…) Din câte am înţeles eu sunt selectaţi. Este specificat în memorandumul de înțelegere şi în acordul de colaborarea industrială. Vor fi trimiși la Uzinele Movag în Elveţia pentru şcolarizare. Practic primele 30 de transportoare care se realizează acolo la Movag sunt destinate tocmai pregătirii personalului care urmează să preia producția la Uzina Mecanică Bucureşti.(…)Tehnic vorbind începând cu transportorul cu numărul 31 acestea vor fi produse în Uzina Mecanică Bucureşti ceea ce ne-am dorit în permanenţă”, a declarat astăzi Mihai Fifor, la un eveniment dedicat zilelor Spitalului Militar.
Uzina Mecanică Bucureşti, vedetă în comunism
Uzina Mecanică București fost înființată în anul 1978 şi a fost parte a celebrei fabrici „23 august”. Specialiștii au devenit cunoscuți în toată regiunea pentru că au reușit să producă un tanc românesc care mai este folosit şi astăzi. TR 85 a fost proiectat de inginerii de la Uzina Mecanică Bucureşti în perioada 1978-1986. A fost una dintre ambițiile dictatorului Nicolae Ceauşescu. După revoluţie, statul a decis să modernizeze mașinăria de 800 de cai putere şi să o transforme în TR 85 M1 „Bizonul”, un tanc adaptat la stadardele NATO, folosit acum la toate exercițiile militare importante. Uzina Mecanică București, locul unde americanii ar urma să producă Piranha 5, are nevoie de modernizări. Decomandată nu au fost vehiculate cifre oficiale cu privire la valoarea proiectului. Potrivit analiștilor militari, România ar urma să plătească pentru fiecare transportor blindat 8X8 cumpărat între trei şi patru milioane de euro.
Statul vrea maşini de luptă şi de la nemţi
România este interesată şi de oferta nemţilor de la Rheinmetall. Grupul german, cu vânzări anuale de peste 5,6 miliarde de euro, vrea să producă la Uzina Automecanică Moreni din Dâmboviţa propriul model de transportor blindat 8×8. Înțelegerea a fost deja parafată. A fost semnat un act constitutiv prin care se formează o societate mixtă româno-germană. A fost botezată Romanian Military Vehicle Systems. Compania trebuie să respecte o serie de cerințe clare impuse de Ministerul Apărării. Potrivit fișei tehnice, mașina de luptă trebuie să aibă:
- mobilitate sporită, atât pe şosea sau drumuri amenajate, în teren, cât şi pe apă;
- protecția trupelor împotriva schijelor, gloanțelor, armamentului ușor de infanterie precum şi împotriva efectelor armelor chimice;
- îmbarcarea – debarcarea rapidă a echipajului, inclusiv din mişcare;
- lovirea ţintelor aeriene care zboară la mică înălţime;
Uzina Automecanică Moreni a fost fondată în 1968. Potrivit datelor oficiale, este singura fabrică din România care produce transportoare blindate pe roți. A realizat în 40 de ani peste 15 000 de produse, majoritatea pentru export.