- Nu e o figură de stil: podul tremură din toate încheieturile când trece o mașină de mare tonaj.
Un utilaj care încărca pietriș chiar de sub podul de peste râul Cracău de la Girov, o localitate aflată la un sfert de oră de Piatra Neamț, pe drumul către Roman, a fost surprins miercuri de jurnaliștii Libertatea.
Muncitorii aflați la fața locului au încărcat două cupe într-o basculantă, iar când au zărit ziariștii, au dispărut rapid, cu tot cu utilaje, în stația de sortare, aflată chiar în dreapta podului. Și nu s-au mai întors.
Stația de sortare aparține societății Drupo Neamț SA, companie deținută 100% de Consiliul Județean Neamț.
Ce spune legea
Legea interzice „extragerea produselor de balastieră și amenajarea de stații de sortare din albia râurilor la distanță mai mică de un kilometru în amonte, respectiv 2 kilometri în aval de poduri”, după cum precizează Ordinul nr. 1293 din 30 august 2017 emis de Ministerul Transporturilor.
„Amplasarea balastierelor în apropierea podurilor și exploatarea agregatelor naturale din albia râurilor pot determina degradarea drumurilor sau a podurilor”, se atrage atenția în ordin.
- Prăbușirea podului de peste Siret dintre Luțca și Sagna, pe 9 iunie, a readus în prim-plan problema exploatării pietrișului din proximitatea podurilor. Acesta fusese dat în folosință în noiembrie 2021, după lucrări de reabilitare care au costat 8,3 milioane de lei și au durat peste un an.
La Girov nu e prima oară
Săptămâna trecută, Libertatea publica un video din luna iulie a anului 2020 în care un utilaj asemănător excava pietriș chiar la unul dintre picioarele podului.
Lua pietrișul și îl ducea chiar lângă, la stația de sortare a firmei Drupo Neamț.
Ziarul a solicitat un punct de vedere din partea companiei deținute de CJ Neamț.
Întrebări însoțite de imagini au fost transmise atât către actualul director al Drupo, Ionel Ana, cât și către fosta șefă, Ana Monda.
Niciunul nu a răspuns solicitării ziarului.
Am cerut un punct de vedere și din partea conducerii Consiliului Județean Neamț. Președintele instituției, Ionel Arsene, s-a autosuspendat din fruntea filialei PSD Neamț pe perioada anchetei privind prăbușirea podului de la Luțca.
Cum arată podul de la Girov?
Presa nemțeană scrie de câțiva ani că podul de la Girov se prezintă în condiții deplorabile.
Când Libertatea a vizitat zona, șoferii de TIR au reacționat cu claxoane și semnale luminoase la trecerea peste pod și vederea celor care filmau.
Ce spuneau ei prin stație? „Iar au venit ăștia să filmeze și o să bage limitare de tonaj, o să ocolim! Că de renovat nu-l renovează. Bagă doar limită la tonaj și atât”, afirmau șoferii.
Iar podul chiar arată groaznic. Și la fiecare trecere a unui TIR tremură. Nu e o figură de stil. Trepidația se simte și la picioare, și la strângerea balustradei scorojite și ciuntite.
Dedesubt, armătura ruginită se vede cu ochiul liber. Picioarele podului arată ca niște hălci din care s-a mușcat sănătos, iar ici-colo se văd locurile din care firma CJ-ului ia pietriș de ani buni.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 20Două dosare clasate. Judecătoria a fost de acord
Libertatea a identificat două dosare care au legătură cu oameni din sau direct cu Drupo Neamț.
În ambele dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a propus clasarea. Iar Judecătoria Piatra Neamț și-a dat acordul.
Cele două dosare:
- Unul în care erau suspecți Stelian Negură, Augustin Corfu și ABA Prut – Siret de executarea de lucrări pe ape sau în legătură cu apele fără avizul legal, extragere de agregate minerale fără autorizație de gospodărire a apelor și executare de activități miniere fără permis sau licență.
- Unul în care suspecții Augustin Corfu și SC DRUPO Neamț SA erau acuzați de furt calificat.
Conform surselor Libertatea, Augustin Corfu este fostul șef al stației Drupo de la Girov și cel care „a fost retras din funcție” tocmai din cauza acestor probleme.
Ziarul a cerut un punct de vedere referitor la clasarea dosarelor penale și de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț și îl va publica atunci când acesta va fi disponibil.
„Vă dați seama că din moment ce și instanța a aprobat ordonanța de renunțare la urmărirea penală înseamnă că și judecătorii au fost de acord cu deciziile. Vom consulta documentele și vă vom răspunde într-un termen rezonabil, prevăzut de lege”, a declarat pentru Libertatea Mugurel Laurențiu George Darie, prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro