Umekichi este o artistă japoneză care a venit în țara noastră să le vorbească româncelor despre ce înseamnă a fi gheișă, probabil cea mai fascinantă latură a culturii japoneze.
La cei 52 de ani ai ei, Umekichi cântă muzica tradițională a țării ei și știe perfect dansurile japoneze tradiționale. Și asta le va arăta și invitaților prezenți la atelierul pe care-l va susține vineri, 18 mai, la Sala MBA a Universității Româno-Americane. Știe ce înseamnă a fi gheișă. S-a pregătit de mică în acest sens. De la 5 ani face pian și balet. “În Japonia, de la o vârstă fragedă învățăm diferite activități, însă, în cazul meu de când eram mică am învățat pian și balet. O dată cu trecerea timpului mi-am dat seama că vreau să devin o adevărată japoneză și să aprofundez arta și cultura japoneză”, a declarat artista, în exclusivitate pentru Libertatea.
De câțiva ani a decis să-și schimbe profilul, după cum ea însăși a mărturisit. “De la pian și balet am devenit o artistă de muzică tradițională japoneză și o artistă care practică dansuri tradiționale japoneze”, mai explică Umekichi. Nu îi place să vorbească deschis despre viața de gheișă, dar spune că într-adevăr totul în această meserie este o artă. Iar ei i-a plăcut să o aducă aproape de perfecțiune.
Înainte de a fi geiko, adică gheișă, fetele japoneze care aleg această meserie sunt maiko, adică un fel de eleve. Și le ajută pe geiko: spală, calcă le aranjează părul gheișelor, au grijă de instrumentele lor muzicale, etc. Și, de asemenea, toate au școală de gheișe. Este o etapă prin care trebuie să treacă pentru a ajunge gheișe. Ele participă la petreceri în case ale ceaiului, unde trebuie să se asigure că invitaţii se distrează: toarnă ceai, dansează, cântă la instrumente şi au grijă ca toți cei prezenți să fie relaxați. O gheișă se perfecționează tot timpul. Practic antrenamentul lor nu se încheie niciodată, iar ele niciodată nu vor arăta altfel decât impecabil, indiferent de problemele pe care le au sau cât de obosite sunt.
Astăzi, în timpul interviului, Umekichi era foarte răcită. Nu ne-am fi dat seama, dacă nu am fi aflat, întâmplător, de la organizatori. Ea a fost, însă, în permanență cu zâmbetul pe buze și aranjată ca la carte. Despre kimonoul pe care l-a purtat în timpul interviului ne-a spus că este unul modern, nu de mare valoare, precum kimonourile vechi japoneze, dar unul pe care ea îl vede potrivit pentru Europa și pentru România, în special.
Îi plac românii, pentru că sunt frumoși
A ajuns la performanța de a se îmbrăca în kimono în 5 minute. Părul și-l aranjează în 20 de minute, însă. “Coafura pe care o am se numește uiwata și este o coafură pentru fetele tinere, care nu sunt căsătorite. În Japonia, felul de a-ți aranja părul diferă de la o gheișă la alta, din punctul de vedere al statului social. După coafură îți dai seama dacă fata respectivă este căsătorită sau nu”, spune Umekichi. Este forte atentă la ceea ce mănâncă. Nu ține o dietă anume, dar spune că nu mănâncă mult. “Dacă aș fi mai plinuță, nu aș arăta prea bine și nici mișcările nu ar mai fi atât de grațioase”, explică artista.
Are un program încărcat și, ca atare, nu are ore fixe de masă și nici de somn. Dar are întotdeauna grijă să-și facă orele de somn. Pentru evenimentul din România, Umekichi s-a pregătit de acum o lună. Ea le va arăta invitaților români câteva din tehnicile unei gheișe. Ea le va dansa dansuri tradiționale japoneze, le va cânta la shamisen. Este pentru prima dată când vine în România și ne-a declarat că îi plac românii, pentru că sunt primitori și, nu în ultimul rând, pentru că sunt oameni frumoși.
Zilele Culturii Japoneze în România
Între 17 și 19 mai au loc Zilele Culturii Japoneze. Astăzi, 18 mai, de la ora 16:00 are loc o demonstrație de iaido (sabie japoneză), la ora 18:00 are loc un atelier de kendama – coordonat de grupul Zoomadanke (Japonia), iar la ora 19:00 este organizat un atelier de costume tradiționale japoneze – coordonat de singurul designer de kimono din România, Laura Karaman.
Sâmbătă,19 mai, începând cu ora 12:00 va avea loc Atelierul de Ceremonia Ceaiului, iar începând cu ora 18:00 începe Gala Haru Urara, cea de-a 13-a aniversare a CSRJ-AH. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universității Româno-Americane. Invitaţii speciali de anul acesta sunt Umekichi și Zoomadanke . Umekichi-san va dansa și cânta muzică tradiţională japoneză. De asemenea, în timpul spectacolului, Kodaman şi Easy (cei doi Zoomadanke) vor avea un moment electrizant de sincronizare a Kendamei. Evenimentul este organizat de Universitatea Româno-Americană, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” ( CSRJ- AH), Ambasada Japoniei în România și Haramichi Ro.
CITEȘTE ȘI:
Ce boli oftalmologice riscăm să facem vara. Prof. Dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie: „Atenție la conjunctivita de piscină”