Prima generație din gama Surface Book a fost lansată de către Microsoft în anul 2015. Dispozitivele nu sunt laptopuri în sine, ci detașabile de tipul 2 în 1. În esență, acestea sunt tablete masive care se atașează la o tastatură.
Cipuri grafice Nvidia, de gameri
Noile ”laptopuri” Surface Book 2 vin și cu grafică de mare performanță: versiunea de 15 inchi este dotată cu cipuri video Nvidia GTX 1060 cu 6 GB de memorie dedicați numai pentru video, în vreme ce versiunea de 13 inchi are cip grafic Nvidia GTX 1050 cu 2 GB de memorie video. Ambele sunt atât de puternice încât pot fi folosite pentru aplicații și jocuri de realitate virtuală și augmentată, concept pe care Microsoft îl denumește ”realitate mixtă”.
Procesoare Intel Core i7 de ultimă generație pentru Surface Book 2
Pentru moment, modelul de 15 inchi este dotată numai cu procesoare Intel Core i7-8650U, cu patru nuclee care rulează până la frecvența de 4,2GHz. La acesta se mai adaugă 16 GB, iar pentru stocare sunt disponibile versiuni cu 256 GB, 512 GB și 1 TB SSD. Ecranul de 15 inchi are rezoluția 3.240 x 2.160 pixeli.
Modelul de 13,5 inchi are eran cu rezoluția de 3.000 x 2.000 pixeli. Pentru procesor, versiunea de bază are un procesor dual-core Intel Core i5 7300U, de generația a șaptea, cu 8 GB de memorie RAM. Pentru cei care vor mai mult, există opțiunea de a avea 16 GB de memorie RAM și includerea unui procesor Core i7 de generația a opta, același quad-core i7-8650U ce atinge 4,2 GHz ca în cazul anterior. La stocare sunt disponibile aceleași variante de 256 GB, 512 GB și 1 TB SSD.
Baterie care ține 17 ore
Microsoft pretinde că ambele versiuni, și cea de 13 și cea de 15 inchi, au baterii care țin 17 ore sau 5 ore în modul tabletă, însă grupul american are un mod dubios de a măsura performanța bateriei, astfel că aceste cifre oferite ar trebui luate cu rezerve.
Surface Book 2, primul dispozitiv Microsoft cu port USB-C
Ambele au port USB-C pentru transfer de date și încărcare, două USB-uri normale, slot de card SD și mufă audio. De asemenea, vin și cu conexiune Bluetooth 4.1.
Ambele au câte două camere foto: una de 5 megapixeli pe partea frontală și alta de 8 megapixeli în spate.
Pe partea audio, ambele suportă Dolby Atmos. În fine, atât modelul de 13 inchi, cât și cel de 15 inchi au tastatură cu iluminare.
Evident, acestea rulează sistemul de operare Windows 10 de la Microsoft. Legat de acesta din urmă, Olanda și Franța au acuzat recent gigantul american că își spionează ilegal utilizatorii prin Windows 10.
Preț amețitor pentru Surface Book 2
Prețul, în schimb, este unul amețitor: varianta de bază a modelului de 13 inchi costă de la 1.499 dolari în sus, iar la modelul de 15 inchi prețurile pornesc de la 2.499 dolari, potrivit site-ului Microsoft.
Cu toate echipările la maxim, prețul final ajunge la 2.999 dolari pentru modelul de 13 inchi și 3.299 dolari pentru fratele mai mare.
Microsoft mai vinde și o serie de accesorii pentru aceste laptopuri detașabile: Surface Pen (99 de dolari), Surface Dock (199 de dolari) și Surface Precision Mouse (99 dolari).
La acestea se adaugă abonamente la Office 365, care pornesc de 69 de dolari pentru un utilizator sau 99 de dolari pentru o gospodărie cu maximum cinci utilizatori.
Precomenzile încep din data de 9 noiembrie.
MacBook Pro, țintă directă
Microsoft nu este singura companie care a prezentat recent laptopuri în pregătirea sezonului de cumpărături din preajma Sărbătorilor: Google a lansat la rândul său Pixelbook, un chromebook de top care poate rula aplicațiile Android.
Însă adevărata țintă a Microsoft este MacBook Pro de la Apple, compania făcând nenumărate referiri la adresa produsului concurent pe site-ul său. Pe de altă parte, este de așteptat ca Apple să prezinte în perioada următoare noi modele din gama MacBook.