Şcoala Gimnazială „Sfinţii Voievozi”, din Capitală, a fost luată cu asalt de elevi din provincie, majoritatea însoţiţi de părinţi, care speră să fie admiși la un liceu din București, în 9 iulie, când va fi repartizarea computerizată, în funcție de media de absolvire.
„De la ora 07:00 am ajuns, ca să prindem loc. Am venit din Voluntari (județul Ilfov, n.r.). Vreau un liceu în Bucureşti pentru că mi se par mult mai bune decât le avem noi în Voluntari, sau în judeţul Ilfov”, a spus Cristian, după aproape șapte ore de aşteptare în curtea şcolii, alături de mama sa.
„Din Călăraşi am venit. O să pun mai multe opţiuni, nu m-am decis un liceu specific. De ce în Bucureşti? Pentru că am posibilitatea şi îmi doresc”, a explicat un alt tânăr, însoţit de mama sa, motivul pentru care vrea să se înscrie la un liceu aflat la aproape 200 de kilometri distanţă de casă.
„La ţară, nu ai o opţiune pentru a-ţi dezvolta viitorul. În Bucureşti, sunt mai multe posibilităţi”, completează mama acestuia.
Plictisiţi de atâta aşteptare, unii s-au întins la umbră, pe tartanul terenului de sport, alţii s-au aşezat în cerc şi au scos cărţile din rucsac. Cărţile de joc, desigur.
„Ne-am plictisit, aşa trece mai uşor timpul”, spune, râzând, unul dintre tinerii veniţi din orașul Măgurele, județul Ilfov, care erau de la ora 05:00 plecaţi de acasă şi nici până la 14:00 nu reușiseră să-şi depună dosarele.
„Vrem să găsim şi colegi noi, să legăm noi prietenii, şi am auzit şi destule opinii bune despre aceste licee. Sunt şi alţi profesori, probabil predau şi mai bine şi probabil vom putea învăţa multe lucruri noi”, crede George, un alt elev care speră ca din septembrie să învețe în București.
„M-am orientat spre Eminescu (n.r., Colegiul Național ”Mihai Eminescu”) şi, tot aşa, licee spre filologie, Creangă (n.r., Colegiul Național ”Ion Creangă”), poate Barbu (n.r., Liceul Teoretic ”Ion Barbu”). De ce Bucureşti? Mi se pare o opţiune mai bună, sunt optimistă şi ştiu că pot să mă descurc mai bine în Bucureşti. Cei din Bucureşti sunt mai bine văzuţi decât cei din Ilfov sau alte judeţe alăturate”, a explicat Denisa motivele care au determinat-o să plece din Măgurele şi să se înscrie la un liceu din Capitală.
Părinţii sunt cei care, de multe ori, îi îndeamnă pe tineri să îşi depună dosarul de înscriere la un liceu din Bucureşti, considerând că, astfel, vor avea mult mai multe şanse să intre la o facultate bună sau să obţină un loc de muncă mai bine plătit.
„Sunt licee mult mai bune decât la Măgurele. Nu se compară profesorii, nici dotarea, absolut tot”, este de părere tatăl unuia dintre absolvenţii de gimnaziu care aşteptau la rând să-şi depună fișa de opțiuni pentru admiterea în liceu.
Elevii au timp până pe 3 iulie să îşi aleagă liceele la care ar vrea să învețe din toamnă, să completeze formularele cu aceste opţiuni şi să se înscrie astfel la repartizarea computerizată. În funcţie de media de admitere, obţinută în urma cumulării mediei de la Evaluarea Naţională cu media din cei patru ani de gimnaziu, se va face departajarea şi repartizarea computerizată la liceu.
Ministerul Educaţiei Naţionale recomandă completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni, pentru a evita situaţiile nedorite. ”Numărul total de locuri alocat în învăţământul liceal de stat este suficient pentru repartizarea tuturor candidaţilor, condiţia esenţială fiind exprimarea unor opţiuni realiste”, precizează Ministerul Educaţiei.
Toate informaţiile despre EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018, AICI
Citește și: