Un dispozitiv electric implantat în jurul șirei spinării transmite semnalele electrice din creierele lor către picioare. Totodată, aparatul mai ajută la recuperarea nervilor din șira spinării.

Cercetătorii au sperat că acest aparat o să ajute unii oameni paralizați să-și recapete mobilitatea în totalitate.

Primul pacient care a fost tratat este elvețianul David Mzee (30 de ani), care a avut parte de un accident îngrozitor, în urmă cu șapte ani. Doctorii i-au spus că ni o să mai meargă niciodată. Totuși, mulțumită implantului dezvoltat de Școala Federală Politehnică din Lausanne (EPFL), el poate să pășească mai mult de un kilometru, scrie BBC.

”Pentru mine înseamnă foarte mult. Sunt surprins că ce am reușit să facem.  Cred că trebuie să încerc imposibilul să-l faci posibil. A fost foarte multă distracție, se simte foarte bine să pot să merg din nou”, susține David.

Tânărul de 30 de ani a devenit o persoană foarte pozitivă, chiar dacă accidentul său a întâmpinat momente grele. Toate încercările de reabilitare au dat greși, așadar a luat decizia de a deveni cobaiul doctorului Gregorie Courtine, de la EPFL.

”Am venit cu fiica mea, Charlotte, care avea doar o lună la vremea aceea. Imediat după ce ne-am apropiat de David, el s-a uitat la ea și i-a spus că o să meargă în fața ei. Când Charlotte a făcut primii pași, avea vârsta de un an și două luni. La acea vreme, David mergea lângă Lacul Geneva. Apoi i-a spus că a întrecut-o”, susține doctorul Courtine.

Implantarea dispozitivului a fost făcută de unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Elveția, doctorul Jocelyne Bloch, din Lausanne. Ea se declară uimită de ce poate să facă David acum.

David poate păși până la opt pași când implantul său este oprit, aceasta fiind prima dat în istorie când se întâmplă așa ceva în cazul unei accidentări la coloană.

Lui David îi este foarte greu să meargă în afara laboratorului. Semnalul trimis de implant devine inconfortabil foarte rapid, așadar nu poate fi folosit tot timpul. Totodată, sistemul este foarte scump și poate fi păgubos dacă este folosit în fiecare zi.

Totuși, potrivit doctorului Mark Bacon, director executiv și științific al unei organizații caritabile de cercetare a coloanei vertebrale, încercările medicilor elvețieni arată că paralizia poate fi inversată – cel puțin până la un anumit punct.

Doi alți bărbați au reușit să meargă la fel ca David. Gertan Oskan, în vârstă de 35 de ani, din Olanda, a fost lovit de o mașină în urmă cu șapte ani. El a primit vestea că va fi paralizat pe viață chiar de ziua lui de naștere. Acum încearcă să-și recapete mișcarea.

Celălalt bărbat, Sebastian Tobler (48 de ani), din Germania, a fost lovit de un ciclist în timp ce se afla pe bicicletă. Și el poate să-și folosească din nou picioarele.

Dispozitivul miraculos va fi testat pe mai mulți oameni începând cu 2021, în Europa și SUA. Dacă totul merge conform planului, cercetătorii speră că sistemul ar putea deveni disponibil pentru toți oamenii paralizați.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Libertatea a vorbit cu românul care a petrecut cu bossul Facebook pe un portavion. La doar 26 de ani, Andrei Antonescu a lucrat la marile companii IT ale lumii


FOTO: CAPTURĂ VIDEO BBC

Urmărește-ne pe Google News