• Andrei Balica, un tânăr româno-moldovean, plecat în străinătate în căutarea unei vieți mai bune, a fost găsit mort într-un hostel din Berlin.
  • Tânărul fusese dependent de droguri, dar familia l-a internat într-o clinică de dezintoxicare. A urmat apoi tratament. În ultima perioadă „se așezase”, avea soție și copil mic și lucra ca dispecer și traducător la o firmă de transport din Danemarca.
  • Trecutul a continuat să-l urmărească, însă. A aflat că fosta lui soție, mamă a primului său copil, are probleme mari de sănătate și-a mers în Germania s-o viziteze.
  • Nimeni nu știe exact ce a făcut Andrei în ultima lui zi de viață.
  • Poliția germană a descoperit, lângă corpul lui neînsuflețit, „indicii ale consumului de stupefiante”.
  • „Fără terapie de lungă durată, contra dependenței de heroină, recidiva este oricând posibilă”, spune psihologul Catrinel Maria.
  • În Berlin, o dată la trei zile, un om moare din cauza unei supradoze de droguri
  • La două luni de la deces, familia lui Andrei nu cunoaște rezultatul autopsiei.

de Cristina Radu, Maria Andrieș (Foto/Video: Sorin Cioponea)
Vestea morții lui Andrei a fulgerat în plin senin. Tânărul de 29 de ani părea că-și găsise liniștea. Se eliberase de droguri, se vindecase după o accidentare urâtă la șold. Își găsise o nouă dragoste, un drum.

Soția lui, Ala, îi dăruise o fetiță, în septembrie. Făceau planuri de botez, pentru primăvara asta. Părinții lui Andrei, Alexandru și Victoria, răsuflau ușurați, după ani de neliniște.

Andrei și soția lui, Ala

Telefonul din trecut

Andrei lucra, din iulie 2018, la o firmă daneză de transport, Kurt Beier. Lucra ca traducător și dispecer, la început în filiala din Cluj. Din decembrie, se mutase la sediul central al companiei, din Esbjerg.

Stătea mult departe de casă, însă urma să-și aducă lângă el, în Danemarca, soția și copiii. Copiii, pentru că Ala are și un băiețel din prima căsătorie. Și Andrei mai avea o fetiță, Carolina, în vârstă de opt ani, care locuiește la Binz, lângă Berlin, împreună cu mama ei.

Andrei, în pauză de masă, la Cluj

Lunar, din salariul de 1.200 de euro, Andrei trimitea bani și copilului din Germania, și familiei de la Chișinău.

La începutul anului, un prieten din Anglia l-a anunțat pe Andrei că fosta soție, Aleksandra, suferă de cancer. Îngrijorat că fetița lui va rămâne singură pe lume, tânărul a decis să se ducă la Berlin. Biletele de avion, de la Copenhaga la Berlin, cu escală la Londra, au fost rezervate pe numele firmei Kurt Beier.

13 ianuarie, ultimele ore

Ultima noapte din viață Andrei și-a petrecut-o pe aeroportul londonez. A ajuns în capitala Germaniei în dimineața de 13 ianuarie, s-a cazat la Check In Hostel. Apoi a închiriat o bicicletă. A luat ultima masă la un restaurant dintr-un complex comercial.

A vorbit cu Ala la telefon, în jurul orei 11. Ultima oară când s-au auzit. Pe la 13.00, i-a trimis un mesaj Alei. Spunea că încearcă să ia legătura cu fosta soție. După-amiază, în jurul orei 14.00, Andrei a vorbit și cu mama lui. „Zicea că nu s-a mai simțit niciodată atât de obosit”, își amintește Victoria.

Biletul de întoarcere, rămas nefolosit

Amicii din Berlin au luat legătura cu el, pe telefon, dar n-au apucat să-l întâlnească. Unul dintre ei, Adrian, s-a dus seara la hostel, să-l vadă pe Andrei acolo, dar a dat peste poliție. Așa a aflat de moartea prietenului său. Adrian a postat pe Facebook, pe pagina lui Andrei, un mesaj pe fond negru: Odihnește-te în pace!

Din acel mesaj și după câteva telefoane la consulat, a aflat și familia vestea teribilă.

Rucsacul cu probe

Poliția din Berlin a declarat cazul lui Andrei „moarte suspectă”. Corpul a fost ținut o săptămână, pentru autopsie. Raportul preliminar menționează: „semne de intoxicație” și „o seringă cu urme de heroină lângă cadavru”. Ofițerul de caz, Ralph Bartel, a comunicat familiei că rezultatele analizei toxicologice vor fi date peste cel puțin o lună.

Bagajul returnat de poliția germană

Poliția germană a trimis, prin firma de pompe funebre, și lucrurile decedatului, într-o pungă. După parastas, părinții și soția lui Andrei au deschis bagajul, ultimul bagaj, în prezența reporterilor Libertatea. Se aflau în pachet cămașa, o pereche de șosete noi, blugii aleși de tată, de la un magazin din Chișinău, geaca neagră, în care mama prinsese, în buzunarul interior, o potcoavă. Să-i poarte noroc.

În rucsacul lui Andrei, erau portofelul, cu cardurile, telefonul, încărcătorul, un tub cu antiacide, un tub cu suc de lămâie, care, printre altele, se folosește la diluat heroina. Poliția germană a trimis inclusiv ambalajul de la seringa de unică folosință, a păstrat doar seringa.

Întâlnirea cu demonul

La început, părinții și Ala au refuzat să creadă că Andrei revenise la droguri. „Știu vocea lui când se droga, abia-l înțelegeam. Acum n-avea vocea asta”, spune tatăl. Ala insistă că Andrei n-ar fi mințit-o, aveau deplină încredere unul în altul.

Totuși, vizita la Berlin i-a îngrijorat peste măsură și pe soție, și pe părinți. „Am țipat la el să nu se ducă. Poate ar fi trebuit să țip mai tare”, își reproșează mama. De fosta soție, Aleksandra, era legată cea mai tulbure perioadă din viața lui Andrei. Familia susține că letona cea blondă „l-a legat la ochi” și l-a atras în consumul de droguri, în traficul de obiecte furate și în alte activități periculoase.

Ultima poză, în Berlin

Andrei, însă, ținea mult la primul lui copil, își tatuase numele Carolinei pe brațul drept. De aceea, s-a încăpățânat să se ducă la Berlin. A contactat-o pe Messenger pe mama Aleksandrei, de cum a ajuns în capitala Germaniei: „Cu durere îmi dau seama că e chiar ultima dată. Te rog din suflet, te rog mult, lasă-mă să vă fac o vizită. Voi tăcea… Este important nu doar pentru mine”.

Până la urmă, din ce i-a povestit mamei sale, în ultima convorbire, Andrei a reușit să-și viziteze fosta soție la spital, apoi să-și vadă fetița. Carolina nu-și mai aducea aminte de el.

Apoi restul a fost tăcere. Și apeluri ratate.

„Fără terapie, șansele sunt infime”

La începutul lui 2015, Andrei a fost internat de familie la o clinică de dezintoxicare din Chișinău. A rămas acolo șase luni. După care n-a mai urmat nici un tratament contra dependenței de heroină, de care suferea. La Chișinău, spune mama lui, avea un anturaj groaznic, care îl atrăgea spre droguri. De aceea, Andrei dorea să plece din țară.

Paradoxal, și Berlinul are aceeași problemă ca și capitala Moldovei: traficul de stupefiante înflorește. Parcul Gorlitz, de exemplu, este cunoscut de turiști ca loc de plimbare al dealerilor. Lui Andrei i-ar fi fost foarte ușor să-și procure orice fel de droguri de la vânzătorii imigranți, care țin marfa ascunsă în tufișuri.

Andrei, în perioada londoneză

„Dependența de heroină este una dintre cele mai periculoase și mai greu de învins”, spune psihoterapeutul Catrinel Maria. Lupta cu drogul durează, practic, toată viața.

„Fără ajutor de specialitate, șansele de reușită sunt infime. Încercarea de a întrerupe consumul de droguri devine un proces atât de dureros fizic și psihic, cu simptome de sevraj atât de dure, încât nu poate fi susținut suficient de mult timp cât să reușească”.

Recidiva este oricând posibilă și poate fi cauzată de un șoc emoțional. „Persoana se poate simți la un moment dat suficient de puternică încât să facă față noii sale vieți, însă fără să schimbe mediul care a creat terenul propice pentru dezvoltarea adicției sale”, precizează psihoterapeutul.

Revederea cu Aleksandra, cu fetița, cu fosta lui viață se pare că a fost mai mult decât putea Andrei să ducă.

Răspunsul ofițerului Ralph

După ce a epuizat variantele jafului, crimei, accidentului, mama lui Andrei începe să accepte că băiatul ei a murit de supradoză. „Ar fi trebuit să stau lângă el, să nu-l mai las să plece”. Victoria plănuia să-l țină pe Andrei, timp de un an, la o mânăstire din Rusia.

La două luni de la deces, familia încă nu cunoaște concluzia autopsiei. Victoria a trimis mesaje pe e-mail către Poliția din Berlin și ofițerul de caz.

„Dragă doamnă”, a venit răspunsul ofițerului Ralph Bartel, „pe data de 13 ianuarie, la ora 14.30, fiul dumneavoastră s-a așezat pe pat, în camera de hostel. La 19.56, un coleg de cameră a observat că fiul dumneavoastră nu dă semne de viață și a chemat poliția. În rucsacul său, au fost găsite lucruri care indicau consumul de stupefiante. A fost găsită și suma de 31,36 euro, pe care o păstrăm aici. Aș vrea să vă trimit banii. Dați-ne un cont bancar, ca banii să poată fi transferați. Din păcate, nu vă pot da alt răspuns. Al dumneavoastră…”.

În ultimul mesaj primit de la ofițerul de caz, pe 22 februarie, mama lui Andrei este informată că „raportul autopsiei e parte din dosarul de cercetare și poate fi consultat doar la fața locului”. Victoria e îndemnată să completeze un formular online. „Numărul dosarului este 234 UJs 304/19. Raportul nu e momentan disponibil. Vă cer din nou un cont bancar pentru a vă transfera banii pe care fiul dumneavoastră îi avea asupra lui. Al dumneavoastră…”

 

Citește și:

VIDEO / Misterul morții lui Andrei Balica. Un tânăr româno-moldovean de doar 29 de ani a fost găsit decedat într-o cameră de hostel din Berlin!

Urmărește-ne pe Google News