Studenta descrie înghesuiala creată la secția de votare drept una „barbară”, în condițiile în care se apropia ora închiderii urnelor, însă sute de români încă nu apucaseră să voteze.
„26 mai în Londra, la ICR: termin munca la 3, ajung la 5 la secția de votare. Fac o românească, mă lipesc de prietenii mei care stau de la 1 la coadă și le e teamă că nu vor mai apuca să voteze. (…) Ce a fost în interior depășește orice imaginație. Eu, cel puțin, nu știu dacă am văzut ceva mai barbar. La 8:50 lumea începe să arunce cu acte de identitate către cei din față, necunoscuți, pentru a fi scanate. Că dacă nu erau scanate până la 9, adio vot. Să înțelegem, la ora 9, în clădire erau doar turele venite la 12 și la 1 după-masă. Ai venit la 2 și te-ai pus la coadă? Ce glumă!”, a scris Anda Rădulescu pe pagina sa de Facebook.
„Am votat pe genunchi”
În secția de vot lucrau doar trei funcționari, iar ștampilele de vot au fost insuficiente pentru mulțimea de oameni care încercau să voteze, relatează studenta.
„Pe la 11 nu mai era loc în urne și au improvizat una din carton, dar asta nu e nimic pe lângă faptul că aveam la dispoziție doar 3 ștampile în total. Și ce e aia vot secret? S-a votat pe genunchi, acolo, în văzul tuturor. Eu am votat la 11:30. Când am ajuns la urne tremuram toată. Toți tremuram. Ne ajutau cei care nu au apucat să-și scaneze buletinul să sortăm foile în urne. Ah! Și prietenii mei care au venit la 1 și de care m-am lipit eu? Erau fix în spatele meu. N-au apucat să voteze”, a mai spus tânăra.
Cozi uriașe au fost și în mai multe orașe din Italia, Germania și Spania. Un român din Amsterdam a povestit, în emisiunea Adrianei Nedelea, că a stat șase ore la coadă, iar organizarea „este greu de caracterizat”. În acest timp, însă, ministrul Afacerilor Externe susține că românii de peste hotare au greșit pentru că nu s-au înregistrat din timp pentru acest scrutin.