Administraţia bazinală Banat anunţă că mai multe echipe de intervenţie colectează manual, din bărci, PET-uri, iar buştenii de mari dimensiuni veniţi din amonte vor fi opriți în apropiere de hidrocentrală. Acţiunea va dura cel puţin trei zile, spun autorităţile.
Au fost mobilizați 26 de angajați, în condițiile în care operațiunile se vor desfășura manual și nu vor putea recupera întreaga cantitate de deșeuri acumulate și nici lemnul adunat în amonte:
„Materialul lemnos curge în aval, intervenția cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală, din bărci, devine imposibil de efectuat din punct de vedere tehnic. Materialul lemnos se va fi opri la grătarele de la acumularea Porțile de Fier și va fi colectat prin greblare de către S.C. Hidroelectrica S.A., compania care are în administrare lucrarea. Nu este pusă în pericol funcționarea hidrocentralei” – transmit cei de la Apele Române.
Tone de deşeuri s-au revărsat spre Dunăre şi hidrocentrala de la Porţile de Fier după ce barajul de la Coramnic, judeţul Mehedinţi, s-a rupt în noaptea de duminică spre luni.
Imagini cu gunoaie au fost surprinse în judeţul Gorj, unde râul Jiu şi-a mărit debitul ca urmare a ploilor din ultimele zile. Barajele s-au umplut cu milioane de PET-uri venite din amonte, deşi, în vară, camioane întregi de resturi au fost umplute chiar în acest loc, potrivit Știrile PROTV.
Din păcate, situaţia se repetă peste tot în ţară. Astă vară, de pe lacul Bicaz a fost strânsă o cantitate record de gunoaie – 100 de tone, în condiţiile în care în anii 90 se adunau cel mult 5-6 tone.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro