Stau cu ochii ațintiți pe o proiecție cu lista tuturor participanților de sânge domnesc de la funeraliile regale. Se opresc la „Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg”. „Nu-i spune și numele. Credeți că poate fi tatăl?”, întreabă Tudor, unul dintre tinerii monarhiști. „Nu cred, este prea în vârstă. Are vârsta Regelui”, își răspunde singur. Apoi iau pe rând o enciclopedie și încearcă să identifice toate capetele încoronate de pe listă.
„Mâine, la ora zece, o să vină cel mai bun prieten al Regelui și o să vorbesc și eu cu el, și o să vin cu el. Să avem grijă de el”, mai spune Tudor. Adică trebuie să aibă grijă să nu îl asalteze presa. Mai ales că e foarte emoționat.
Toți sunt emoționați. Chiar dacă au aflat despre monarhie doar din cărți, le-a fost de ajuns să înțeleagă ce am pierdut de fapt. Și militează, prin toate acțiunile lor, de la Oorganizația de tineret a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, așa cum îi spune și titlul, să restaureze monarhia. Dar nu sunt nici pe departe visătorii nebuni ai unor cauze pierdute. Sunt foarte ancorați în realitate.
„Este un proiect care trebuie luat în calcul la modul cel mai pragmatic posibil. Pentru că sigur se folosește acest argument al ilegalității înlăturării monarhiei. Se încalcă atâtea legi în România, din păcate, uneori și Constituția se încalcă, încât ar trebui întâi să traversăm pe verde strada și apoi să avem preocupări foarte înalte privind marile egalități care se întâmplă. Acum poate sunt nedrept, dar problema trebuie oricum pusă pragmatic. Trebuie puse în balanță avantajele monarhiei și avantajele monarhiei pentru spațiul românesc. Și trebuie luată în calcul performanța dinastiei”, spune serios Tudor Vișan-Miu. Și, în opinia lui, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, trebuie să se ocupe de alegerea unui succesor.
Tinerii care sunt în „Lumea Regelui”
Tudor a devenit monarhist când avea 15 ani și a primit de la tatăl său o carte fascinantă – „Lumea Regelui”, o colecție de texte despre Regele Mihai scrise de personalități marcante. Nu a făcut decât să îi trezească pofta să știe mai mult. De aceea este și student la Istorie acum.
„Am avut și privilegiul de a fi printre cei prezenți la ultima sa apariție publică, ultima dată când au fost deschise, de către Majestatea Sa, porțile Palatului Elisabeta, 10 noiembrie 2014. Altă întâlnire nu am avut și din cauza vârstei, pentru că, sigur, când eram mai tânăr, poate aș fi avut ocazia să merg să îl întâlnesc și eu pe Rege, dar nu cred că atunci când ai 15 ani e o vârstă la care ai ceva să îi spui sau poți să ai un contact exceptional. Sigur, din partea ta, că din partea Regelui, inclusiv față de tineri, a fost tot timpul o deschidere excepțională”, mai spune Tudor.
Și idealurile lor s-ar putea să fie mai aproape de realizare tocmai pentru că ei, născuți după 1990, au putut învățat istoria adevărată la școală. Este cazul și lui Andrei Teodorescu, un tânăr sociolog. „Am vorbit în cadrul orelor de istorie, despre modernitate, până în 1866, am aprofundat importanța perioadei, istoria poporului român modern. Aveam să aflu mai târziu, în timpul facultății, după 2011, care a fost completarea acelor momente”, și apoi Andrei enumeră toate realizările monarhiei, puse pe categorii: punctualitate, transporturi, instituții, reforma agrară, Marea Unire.
De asta vrea să continue activitatea la Asociație, pentru ca tinerii să știe că binele nu face parte doar dintr-un viitor ideal. Au existat perioade istorice care l-au încorporat. „Sper să obțin pentru generațiile de tineri care vor urma, în primul rând, să se reconcilieze cu istoria, să înțeleagă importanța pe care a avut-o monarhia constituțională în România, cei patru mari regi, Carol I, Ferdinand Întregitorul, Carol al II-lea și Majestatea Sa Regele Mihai, care din păcate astăzi nu mai este printre noi, însă trăiește spiritul său și mă motivează în continuare să activez pentru a pentru a face cunoscute momentele importante, istoria, ceea ce suntem, ceea ce vrem să fim, dar, cel mai important, să descoperim cine am fost și probabil, pe viitor, ce dorim să construim, adică să revenim la monarhie”, spune Andrei.
Masa se umple de cafele. E ora 8 seara și abia au început planificările în biroul tinerilor regaliști din Centrul Vechi. În baruri se adună alți tineri, cu alte idealuri, pentru berea de după serviciu.
Citește și:
VIDEO | Laura Codruța Kovesi, despre Legile Justiției. „Vor avea un efect devastator”