În imagini, brațul retractabil al navei spațiale pare să zdrobească unele dintre rocile poroase de la suprafață. Un jet de azot eliberat de sondă la suprafață a părut să agite o cantitate substanțială de material într-un așa numit ”duș de moloz”.
Apoi, sonda spațială a stat cinci secunde colectând mostre de pe suprafața asteroidului înainte de a se retrage.
Sonda spațială Osiris Rex se află în ”stare bună” după evenimentul de marți, anunță echipa misiunii spațiale.
Datele și imaginile au fost trimise de către navă spațială spre echipa aflată pe Pământ, iar fotografiile au fost date publicității miercuri. Datele de pe nava spațială arată că aceasta a atins suprafața asteroidului la o distanță de 3 picioare (n.r. – aproximativ 1 metru) de locația vizată.
În toată această perioadă, nava spațială a funcționat autonom prin comenzi programate înainte, folosind sistemul său avansat de navigație pentru a o ajuta să aterizeze fără asistență de pe Pământ, datorită unei comunicări de 18,5 minute întârziere.
Cu toate că datele trimise înapoi de nava spațială indică faptul că totul s-a întâmplat așa cum era planificat în timpul evenimentului „Touch-and-Go”, numit TAG, echipa misiunii va avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a determina cât de mult eșantion de praf și de roci a fost colectat de nava spațială.
Cantitatea necesară pentru o mostră este de aproximativ 60 de grame, dar capsula poate conține până la 2 kilograme de material de pe suprafața asteroidului.
De la lansarea sa în 2016, misiunea a fost plină de surprize și premii, provocând echipa sa să gândească pe picioare, pe măsură ce asteroidul a dezvăluit informații care în cele din urmă au schimbat modul în care NASA ar încerca prima sa colectare a unui eșantion de pe un asteroid.
Situat la mai mult de 200 de milioane de mile (aproximativ 321 de milioane de kilometri) de Pământ, Bennu este un asteroid plin de bolovani, de formă ascuțită și la fel de înalt ca Empire State Building.
Este un asteroid „morman de grohotiș”, care reprezintă, de fapt, un grup de roci ținute împreună de gravitație, mai degrabă decât de un singur obiect.
Misiunea Osiris Rex înseamnă Origini, Interpretare spectrală, Identificare resurse, Explorator Regolit de securitate.
Cu toate că echipa acestei misiuni spațiale se aștepta la o suprafață cu nisip, asteroidul Bennu este, de fapt, acoperit cu bolovani de dimensiuni mari.
De asemenea, aruncă în mod activ mici roci, pietricele și particule în spațiu – după cum au arătat pentru prima dată camerele navei spațiale, la scurt timp după sosirea la asteroid, în decembrie 2018.
Nava spațială a zburat în jurul asteroidului timp de aproape doi ani, observându-l în detaliu. Acest lucru a dus la cea mai apropiată orbită pentru o navă spațială în jurul unui obiect, stabilind un record mondial Guinness. Este, de asemenea, cel mai mic corp care a fost orbitat de o navă spațială NASA.
Asteroidul Bennu a fost cartografiat acum cu mai multe detalii decât Luna sau orice alt corp ceresc din sistemul nostru solar.
Datorită naturii stâncoase a asteroidului, care ar fi putut provoca distrugerea navei spațiale, echipa misiunii a trebuit să își aleagă cu atenție locul de colectare și să micșoreze locul de aterizare la o zecime din dimensiunea inițială.
Locul ales pentru aterizare, numit Nightingale, a avut 52 de metri în diametru, iar nava a atins miercuri pentru scurt timp asteriodul cu brațul său robot de 11 picioare (n.r. – 3,35 metri).
Aterizarea și prelevarea de probe au avut loc la aproximativ patru ore și jumătate după ce nava spațială a părăsit orbita în jurul asteroidului și a coborât încet.
Datele au arătat că brațul a atins suprafața asteroidului și a împrăștiat un jet de azot gazos, amestecând praful și pietricele care ar putea fi extrase de capul de colectare al brațului.
După colectare, nava spațială s-a îndepărtat de asteroid în siguranță. ”Această premieră uimitoare pentru NASA demonstrează cum o echipă incredibilă din toată țara s-a reunit și a făcut față unor provocări incredibile pentru a extinde granițele cunoașterii”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine.
FOTO: Hepta