„Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert. Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede”, a declarat Nelu Tătaru ntr-o conferință de presă care a avut loc la Iași.
Minisitrul Sănătății a declarat că spitalul va avea „două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vom avea strucuri de investigare, diagnostic, tratament şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţii medicale, cu paturi”.
„În structura Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi avem 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru UPU şi 45 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor regăsi 17 cabinete pentru Ambulatoriu, 19 săli de operaţie”, a mai declarat Nelu Tătaru.
Valoarea investiției se ridică la suma de peste 500 de milioane de euro.
Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici.
În ce stadiu se află Spitalul Regional din Craiova
În urmă cu o săptămână, Nelu Tătaru, a spus că stadiul acţiunilor privind Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova sunt în linie dreaptă.
„Aici ne aflăm în apropierea drumului expres, pe viitoarea locaţie a Spitalului Regional de Urgenţă Craiova, un spital pentru care s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pe 30 aprilie. Tot atunci s-a deschis şi licitaţia de oferte pentru proiecte, iar pe 22 iulie s-a obţinut acceptul Comisiei Europene şi pentru acest spital. Deci suntem în linie dreaptă, urmând ca din 2021 să avem toate etapele de parcurs, iar din 2027 să avem un spital de top în toată zona Olteniei care să însemne şi spitalul regional al zonei Olteniei”, a spus Nelu Tătaru, vinerea trecută la Craiova, potrivit ziarului Adevărul.
Acesta a spus că „perioada 2021 – 2027 este termenul pentru viitorul Spital Regional de Urgenţă Craiova, care va însemna o relocare a Spitalului Judeţean de Urgenţă existent astăzi”
Spitalul regional de urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Ghercești, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Valoarea totală a investiției este de 2,85 miliarde de lei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății din 30 aprilie.
Spitalului Regional Cluj, o investiţie de 500 de milioane de euro
În luna iunie, Comisia Europeană a aprobat primele fonduri pentru construcția spitalului regional din Cluj, estimată să fie finalizat în 2026.
“O mai bună calitate a vieții cetățenilor, indiferent de locul în care trăiesc, reprezintă principala prioritate a politicii de coeziune a UE. Prin faptul că le asigură tuturor pacienților servicii medicale adecvate, inclusiv celor care locuiesc în zone rurale îndepărtate, acest proiect contribuie la menținerea sănătății tuturor, fără excepții, ceea ce este deosebit de important în vremuri de pandemie globală”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată într-un comunicat al CE.
Contractele pentru începerea construcției a Spitalului Regional din Cluj au fost semnate în aprile la Bruxelles, asta în timp ce contractele pentru SRU Iași au fost semnate ncă din luna martie.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro