Acesta ar putea fi folosit la roboţii viitorului, precum şi la oameni, spre exemplu la cei răniţi care au nevoie de transplant de piele.
Materialul este atât de elastic încât se poate întinde, în mod repetat, de până la de două ori din totalul lungimii sale, în orice direcţie, şi totuşi poate reveni la forma iniţială, fără nici un fel de riduri sau alte urme.
Elasticitatea este doar una dintre calităţile acestei „super pieli” artificiale cu senzor de presiune încorporat într-un material transparent, dezvoltat de Zhenan Bao, profesoară la Universitatea Stanford, citata de machineslikeus.com.
Produsul dezvoltat în laborator poate înregistra presiunea, fie că e vorba de o simplă atingere cu degetul sau presiunea unui elefant care stă într-un picior. „Nici una nu cauzează deformarea materialului”, a declarat Darren Lipomi, cercetător în cadrul acestui proiect.
Primele studii aduse la cunoştinţa publicului au fost făcute încă din 2006, dar abia în 2009, în Germania, s-a ajuns la o variantă de piele artificială care să poată fi produsă în masă, cu tot cu vase de sânge. Totuşi, în ciuda optimismului lor care dădea ca sigură producerea la scară industrială începând din 2010, aceasta nu a devenit realitate.