Nuntă în ziua de referendum. „Familia tradițională este între o femeie și un bărbat, nu?”

Pe o bancă, la umbră, stau aliniate trei acordeoane. Trei lăutari se sfătuiesc cum să-și împartă nunțile. „Măi, zi tu despre referendum, că tu ai avut o soție toată viața. El a avut domnișoară… 20 și cât de ani?” „Nu, băi, ai uitat de cântăreața aia italiancă…” „Mda, nici el…”

Cel mai vesel dintre lăutari nu se lasă totuși bătut, el e cu familia tradițională, dar nu se duce la referendum, că na!, familiile tradiționale se oficiază în weekend și n-are cum. „Eu am fost la mii de nunți, cânt de la 14 ani. Da, femeie și bărbat…”

Paharele de șampanie curg, pișcoturile dispar, cununiile curg. Un jurnalist de radio a decis în urmă cu nouă luni data căsniciei și spune că ar merge la referendum, de-ar găsi timp. Și-a cunoscut soția când lua interviuri pe stradă. „Familia tradițională este între o femeie și un bărbat, nu?”, cere el ajutor de la soție. „Eu nu m-am decis încă dacă merg să votez, că mâine nu știu ce evenimente vor mai fi, ciorba de potroace…”, e nesigură și soția.

Nuntașii lor, veniți de la Călărași la Constanța, pun piciorul în prag. „Așa a lăsat Dumnezeu, așa trebuie să fie. Nu bărbat cu bărbat. Eu sunt lăutar și-mi plac nunțile. Mai am una și mâine, și săptămâna viitoare. La nuntă, mai ales la țară, lumea se distrează”, spune bărbatul și dezvăluie o nouă tradiție intrată în cultura nunților: melodia „Aici casă de vânzare” a lui Coco de la Slatina.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

„Banii ăștia care s-au cheltuit cu referendumul trebuiau să fie dați copiilor”

Într-o sufragerie din Constanța, trei surori se pregătesc pentru petrecere. Au fost la coafor, și-au pregătit rochiile de gală, și-au făcut unghiile. „Nu e în regulă să se însoare bărbat cu bărbat. Cine-a mai pomenit?”, punctează Oana. Sanda o apostrofează cu argumente: „Eu am un vecin cu schizofrenie, ea alcoolică și e iar gravidă. Mai au trei copii toți cu handicap și vai de capul lor. Asta e o problemă reală. Homosexualii sunt oameni OK. Banii ăștia care s-au cheltuit cu referendumul trebuiau să fie dați copiilor, dacă gândul lor este chiar la copii. Că sunt o grămadă de copii analfabeți, copii care nu pot să se ducă la școală, n-au cu ce să se ducă la școală…”. La televizor, apare o populară faină și începe chiuitul. Familia tradițională deja a uitat de contre.

O tradiție spune că nu te poți apuca să înfuleci din sarmale, până când nașul nu spune „Tatăl nostru”. Nunta nu e nuntă fără „El Meneaito”, fără geamparale, sârbă, fără dansul pinguinului sau mușamaua. Și cum nunta dintre Dragoș și Adriana este una tradițională, nu lipsește niciuna din meniu. Chiar cu burțile pline și picioarele rupte în hore, nunta n-ar fi nuntă fără să fie jucată găina. Așa că patru tinerele se aliniază, înșfacă niște sticle și încep a le juca, alături de o găină frumos îmbrobodită pe un platou. Își primesc partea leului și parcă acum nunta e și mai tradițională.

Un prieten al mirelui spune fără nicio opreliște la o țigară: „Acum peste 20 de ani vorbeam cu un prieten că ne încuscrim. Dar copiii noștri nu erau născuți. Și atunci am zis: păi, stai! Dacă amândoi sunt băieți. Și încă de atunci am zis: și ce dacă? Nu-i copilul meu? Nu-l iubesc orice-ar fi?”.

Dacă nu s-ar fi furat mireasa, atunci clar, n-o puteai numi nuntă tradițională. Dar, Slavă Domnului, că Adriana a fost furată și toată lumea a dansat de bucurie la revenirea ei în brațele mirelui. Dragoș, ginerică, i-a invitat pe toți la ciorba de potroace de a doua zi, tot tradițională. A doua zi este tot zi de referendum. Dar după o dezbatere strânsă, după zeci de pahare și sute de sarmale, s-a decis, unanim: „ciorba de potroace”. Dovadă că românii sunt mai înverșunați online, decât în viața reală. Cu atât mai mult la o nuntă făcută taman de referendumul pentru redefinirea familiei.


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News