Artista Hayat Nazer spune că nu-și amintește de vreun moment în care în Liban să fi fost pace, dar că a învățat să-și canalizeze durerea în opere de artă.

Se îndrepta spre Beirut, pe 4 august, când a avut loc explozia în care au murit 190 de oameni, iar alți 6.000 au fost răniți.

“Explozia mi-a frânt inima, am fost devastată. Am fost traumatizată, dar, sincer, toți cei din Liban suntem traumatizați”, a declarat artista de 33 de ani, pentru CNN.

La fel ca mulți alți locuitori, a început să curețe resturile exploziei, iar atunci i-a venit ideea să folosească o parte din ceea ce a găsit pentru a crea o statuie care ar putea să-i inspire pe locuitorii Libanului.

“Încerc să ajut și să repar, și să mă vindec prin artă, așa că acesta este modul meu de a accepta realitatea”, a spus Nazer.

Săptămâni întregi, artista a mers pe străzile orașului și a adunat metal, sticlă și diverse obiecte pe care le-a văzut folositoare. Locuitorii Beirutului, când au auzit ce vrea să facă, i-au dăruit lucruri din casă pentru a le face parte din sculptura din portul distrus de explozie.

Statuia ridicată de Hayat în port are la picioare un ceas blocat la 6.08, momentul exploziei | Foto: Instagram

Am fost șocată. Oamenii mi-au oferit lucruri atât de valoroase – lucruri din copilăria lor, de la bunicii care au murit în războiul civil, lucruri pe care doreau să le păstreze pentru copiii lor.

Hayat Nazer:

După ce a strâns tot ce avea nevoie, Nazer a trecut la treabă, a făcut o sculptură în care o femeie ridică steagul Libanului.

Sculptura, care încă nu are un nume, are chiar și un ceas blocat la 6.08, momentul exploziei.

Nazer spune că procesul a fost cathartic, dar nu a fost prima dată când a creat o operă de artă inspirată de problemele Libanului.

Înainte de explozie, pe măsură ce protestele față de elita conducătoare a țării s-au înmulțit, Hayat Nazer și-a părăsit slujba în comunicare pentru a face artă.

“Am început brusc să simt nevoia să pictez. Era o nevoie pe care nu o puteam opri. A trebuit să renunț la slujbă, pentru că simțeam că nu pot face schimbarea pe care vreau să o văd în lume fără să mă concentrez asupra artei mele”, a declarat ea.

Lucrările sale includ sculpturi realizate din obiecte găsite, graffitiuri și picturi pe pânză.

Hayat Nazer și una din operele sale de artă | Foto: Instagram

În 2019, Hayat a creat o sculptură numită “Phoenix”, din corturi rupte de contraprotestatari, în timpul unei demonstrații antiguvenamentale. De asemenea, ea a creat o inimă uriașă din pietre și canistre de gaze lacrimogene rămase după revolte.

Foto: Instagram Hayat Nazer

Nazer, care publică fotografii cu creațiile sale pe Instagram, a declarat că mare parte a lucrărilor sale a fost distrusă de autorități.

Se teme că și noua ei sculptură din portul din Beirut va avea aceeași soartă.

“După o explozie, puteți reconstrui case și clădiri, dar ceea ce nu puteți aduce înapoi sunt amintirile. Și de-a lungul istoriei Libanului, guvernul nostru elimină orice ne amintește de ceea ce ni s-a făcut. Asta face acest proiect atât de special. E vorba despre luptă. Ne facem auziți prin artă. Ne spunem propriile povești”, a declarat Hayat Nazer.

 
 

Urmărește-ne pe Google News