Povestea orașului care avea 50.000 de locuitori înainte de război, aflat la nici 40 km de granița cu Rusia, a fost spusă pe pagina de Facebook a Brigăzii mecanizate 93, din cadrul Comandamentului Operațional „Est” al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care citează mărturia primarului localității, Pavlo Kuzmenko.

„ Ohtîrka nu e de dat! – această frază a repetat-o ieri de zeci de ori primarul orașului semidistrus, Pavlo Kuzmenko! În 20 de zile de război, Rusia a aruncat aproximativ 30 de bombe aeriene asupra orașului. Rusia continuă să tragă cu artilerie calibrul 152 mm.

Țara teroristă a provocat distrugeri nebunești: a distrus cartiere rezidențiale întregi, termocentrale, companii petroliere, clădiri ale consiliului orașului și alte clădiri administrative din centru, gara, continuă să țintească clădirea grădiniței. Una dintre bombe a format un lac cu apa din canalizare de 25 de metri diametru.

Dar Ohtîrka e aici! Și Regimentul 93 ajută în treaba asta. Trupele inamice au încercat să intre în oraș încă de la începutul războiului, dar nu au reușit. Toate coloanele lor de tehnologie sunt lovite cu înverșunare de la intrările orașului, la zeci de mile distanță. Și tot echipamentul brigăzii e numai armament.

Primarul ne-a condus în locuri din Ohtîrka afectate de agresiunea rusă. Unul dintre ele, câteva case obișnuite din lemn care încă fumegau după bombardament. Trei femei în vârstă au fost ucise acolo ieri. Unul dintre ceilalți rezidenți s-a întors doar pentru o zi să împacheteze lucrurile.

Primarul a reamintit că Rusia încalcă Convenţia de la Geneva, pentru că utilizarea unor astfel de rachete este interzisă în lume. În afară de asta, casele au rămas fără căldură. Cea mai scăzută temperatură din oraș a ajuns la minus 17 grade zilele trecute.

„Ei credeau că atunci când vor lovi termocentrala, iar orașul va rămâne fără căldură, toată lumea va cădea în genunchi și va striga: Putin, ajutor! Dar noi spunem: Putin, mori!”, a declarat Kuzmenko, emoționat.

„Vreau să mă adresez liderilor comunității mondiale care ne-au promis protecție în 94 în schimbul dezarmării nucleare. Aici erau două unități militare, care aveau două rachete balistice cu focoase nucleare. Vreau să-i întreb pe acești lideri: dacă am fi păstrat atunci aceste rachete balistice, ar fi război acum în Ucraina? Am crezut în lumea puternică ce acum stă și spune că acesta nu este războiul ei. Dar acesta este și războiul ei!”, a mai spus primarul orașului.

Potrivit acestuia, „tuturor răniților din oraș li se acordă prompt îngrijiri medicale, spitalul funcționează non-stop. Furnizarea medicamentelor este bună, datorită sprijinului european și sprijinului țării. Dar cei care au murit nu se vor întoarce!”

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News