Orionidele reprezintă unul dintre cei mai importanți curenți de meteori care străbat cerul în perioada 2 octombrie – 7 noiembrie, iar în această noapte este estimată faza maximă de producere a acestui fenomen.
Cu alte cuvinte, de la miezul nopții și până la răsărit, dacă este senin, putem vedea aproximativ 25 de stele căzătoare pe oră, foarte strălucitoare și care brăzdează cerul cu o viteză de 66 de kilometri pe secundă.
Între 2 octombrie şi 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley, potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic, care precizează că numărul de meteori pe oră creşte, maximul fiind atins cândva între 20 şi 22 octombrie, scrie News.
Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.
Dacă vrei să observi foarte bine ploaia de stele și să te bucuri de spectacolul ceresc din această noapte, specialiștii recomandă să pleci din oraș într-o zonă de câmp, deschisă, cu orizonturi largi.
Asta, pentru că în localitate iluminatul public ar putea face imposibilă observarea Orionidelor. Majoritatea meteorilor nu vor putea fi observați din oraș. Alege, așadar, un loc la marginea localității, cu aer cât mai puțin poluat.