Copii în pragul sinuciderii, abuzați de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, copii care n-au putut să meargă la școală sau au avut probleme cu asigurarea medicală, dacă au ajuns la spital. Copiii nimănui. Prea puțini care iau decizia de a pleca în străinătate se gândesc care sunt riscurile atunci când nu declară că sunt la muncă peste hotare și au lăsat copiii acasă.
Victoria Alexandru, asistent social principal la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Sector 2, a explicat pentru Libertatea de ce este necesar să treacă prin aceste formalități.
„În mod normal ar trebui să ne anunțe cu 40 de zile înainte. Nu știu câtă publicitate s-a făcut la această hotărâre, dar sunt mulți care nu știu, află abia când ajung la persoana contractoare și le cere o adeverință și din vorbă, în vorbă se întreabă unul pe celălalt și ajung la noi. Vin să ne ceară o adeverință și le explicăm exact care sunt demersurile care se fac. În cazul în care sunt doi părinți, doar unul pleacă, copilul rămâne în grija celuilalt părinte, noi îl monitorizăm conform procedurii, la ambii părinți plecați în străinătate sau când este familie monoparentală, monitorizarea se face mai des cel puțin la început apoi trimestrial, semestrial, plus cu acea includere în programul de consiliere, în funcție de nevoile fiecărei familii”, explică asistentul social.
Hotărârea prin care este stipulată această obligativitate a apărut în urmă cu trei ani tocmai fiindcă s-au întâmplat prea multe cazuri de sinucideri, abuz sau neglijare în rândul copiilor rămași singuri acasă. „Părinții sunt informați când pleacă din țară că au nevoie de această declarație, de acest demers, ca să nu existe aceste situații neplăcute la medic, la spital, la școală, la creșă, unde este nevoie de reprezentantul legal, iar dacă ei nu sunt, persoana în grija căruia rămâne copilul are nevoie de un document”, completează Victoria Alexandru.
Asistentul social încearcă de fiecare dată să le explice părinților care ajung la ei și care sunt efectele asupra dezvoltării emoționale a copilului rămas acasă. Nevoia de bani este de multe ori mai puternică decât orice alt scenariu. „Este îngrijorător și ar trebui să alarmeze un pic autoritățile această situație pentru că în momentul în care un părinte consideră că poate să câștige mai mult într-o altă țară ca să-i asigure copilului condiții mai bune, poate ar trebui să se schimbe ceva în sistemul de muncă, la salarizare. Nimeni nu pleacă de drag. Ăsta e și motivul principal pe care îl menționează în declarație: plec să câștig mai mulți bani ca să-i ofer copilului o viață decentă. Decentă, nu lux…”, mai spune Victoria Alexandru.
În sectorul 2 al Capitalei, anul trecut au fost 33 de copii în evidența Direcției pentru Protecția Copilului. La nivelul întregii țări sunt aproape o sută de mii de copii singuri acasă. Și prea puțini dintre părinții lor știu de ajutorul pe care îl pot primi de la autorități să treacă prin această situație.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ”orfanilor albi”. ”Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide”
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie” (VIDEO)
- VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!