O echipă de la Institutul de Tehnologie din Socorro, localitate aflată în statul american New Mexico, a început să cerceteze zborul păsărilor prin tehnici mai puțin obișnuite, și anume folosind păsări conservate prin taxidermie. Cum fac acest lucru? Dezvoltă drone cu ajutorul lor. 

„Ne-a venit această idee că putem folosi păsări moarte și să le transformăm în dronă. Facem inginerie inversă”, a spus profesorul de inginerie mecanică Mostafa Hassanalian, pentru Reuters. Acesta este coordonatorul proiectului și a constatat, de-a lungul vremii, că păsările artificiale nu oferă rezultatele pe care le caută. 

Scopul: să se economisească energie și combustibil în industria aviatică

Dronele-păsări sunt testate, în prezent, într-o cușcă special construită pentru asta la universitate. Cercetătorii vor astfel să înțeleagă diversele tipuri de zbor ale stolurilor. 

„Dacă învățăm cum gestionează aceste păsări energia, putem aplica acest lucru în industria aviatică pentru a economisi mai multă energie și mai mult combustibil”, a mai declarat Mostafa Hassanalian.

Brenden Herkenhoff, doctorand la institut, cercetează, la rândul său, felul în care coloritul penajului influențează eficiența zborului. Culoarea, așadar, are și alt rol decât să atragă parteneri sau decât camuflarea. 

„Am făcut experimente și am aflat că, pentru aeronavele noastre cu aripi fixe, aplicarea unei anumite culori poate schimba eficiența zborului. Și credem că același lucru este valabil și în cazul păsărilor”, a spus el.

Actualul prototip de pasăre-dronă zboară maximum 20 de minute, așa că cercetătorii, potrivit lui Hassanalian, urmează să descopere cum să-i prelungească timpul de zbor. Oamenii de știință au plan să facă apoi teste în sălbăticie, printre păsările vii. 

foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News