Aceștia își introduc propriile date, respectiv salariul net, experiența și soliditatea financiară a firmei. La final, fiecare utilizator primește un raport personalizat și poate vedea dacă el câștigă sau nu sub media sectorului său de activitate. De asemenea, primește și o serie de sugestii legate de munca în străinătate pe poziții similare sau dacă ar fi cazul să își schimbe domeniul sau jobul.
De asemenea, dacă cei care recurg la această metodă vor să se reorienteze, le sunt prezentate liste de locuri de muncă personalizate, filtrate direct din platforma eJobs.
Șofer vs programator
Datele eJobs arată că cel mai mare salariu din transporturi este de 4.850 lei și se încasează în județul Neamț. Alte județe cu șoferi bine plătiți sunt Arad, Bihor, Buzău și Cluj.
Pe de altă parte, datele temporare introduse de către utilizatori arată că cei mai bine plătiți programatori se află în județul Sălaj, cu 4.500 de lei. Alte județe cu lefuri mari în domeniul sunt Brașov, Cluj, Timiș și Vrancea.
Ana Călugăru explică însă că aceste diferențe vin atât din modul în care oamenii și-au introdus datele, cât și din faptul că șoferii sunt la mare căutare în România.
Aceasta a explicat că șoferii care transportă mărfuri sau persoane pe rute internaționale, eventual pe timp de noapte, pot ajunge la salarii foarte mari. De partea cealaltă
”Este aceeași explicația cu privire la statistica județelor. În ceea ce privește diferențele de salarii dintre poziții o explicație este și aceea de care spui tu: 1- este foarte mare căutare de șoferi; 2 – pentru un anumit tip de șoferi, respectiv cei care au curse de noapte sau cei care fac curse internaționale, salariile sunt destul de mari. Aceștia câștigă foarte bine”, a afirmat Ana Călugăru la interviurile Libertatea Live.
Aceasta a spus că nu este mai mare cererea de șoferi decât pentru programatori, dar este posibil ca mai mulți șoferi să își fi introdus datele, decât softiști.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în domeniul IT se câștigă cele mai mari lefuri din România, respectiv o medie de 6.473 lei pe lună.
Variații și în turism
Cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante, cu 1.557 lei pe lună. Datele eJobs arată că cele mai mari venituri din turism ajung la 3.417 lei în județul Alba.
Conform Anei Călugăru, personalul din domeniu este regulă plătit cu salariul minim pe economie, iar restul este reprezentat de bacșiș. De altfel, oficialul eJobs a arătat că în multe cazuri este mai rentabil un post în România decât în afara granițelor dacă se ia în calcul costul vieții.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!