Ideea acestui chestionar a fost inspirată de un faimos documentar polonez, din anii 80, al regizorului Krzysztof Kieslowski. Românii pe care i-am întrebat au de la 0 ani, o fetiță care abia învață să vorbească, la 100 de ani, un veteran din Al Doilea Război Mondial. Ăștia suntem, acesta este chipul țării noastre, în acest moment al istoriei sale: abia îndrăznește să surâdă.
Copiii
Cei mici își doresc lucruri simple, precum ursuleți, păpuși, să nu fie înțepați de albine. Ce nu le place puștilor? Minciuna sau trișatul la jocuri. Dorințele lor de mai bine sunt legate fie de ecologie, să fie o „Românie verde”, fie de animalele străzii, să fie mai bine protejate, fie de distracție.
Tinerii
Românii între 18-30 de ani sunt optimiști, fermi în opinii și punctuali în răspunsuri. O studentă de la Universitatea din Edinburgh își dorește mai multă implicare a românilor în viața comunității.
Un student de la Electronică din București ar vrea condiții să rămână în țară, după facultate. Românii peste 30 de ani sunt mai temperați în așteptări. Își doresc să ajute cât mai multă lume, visează la o viață mai bună pentru toți românii și mai puțină corupție în societate și în politică.
Cei peste 50 de ani se plâng de instabilitatea legislativă, de lipsa de ținută morală a guvernanților. Și-ar dori să nu le mai ducă dorul copiilor plecați în străinătate, să-și vadă nepoții crescând aici, în România. Tristețea, dezamăgirea, oboseala se amestecă în vocile românilor din această categorie de vârstă.
Vârstnicii
Românii peste 60 de ani și-ar dori să fie liniște și armonie în jur. Să nu mai fie atât de singuri și, pe cât posibil, să aibă mâncare și lemne pentru la iarnă. Vârstnicii își doresc o țară mai bună, mai așezată, prosperă nu atât pentru ei, ci pentru urmașii lor.
Cei mai mulți dintre românii cu care am stat de vorbă spun că dreptatea este importantă pentru ei. Singurii care enumeră iubirea de țară printre valorile lor sunt veteranii, unul de 97 de ani, celălalt, de 100 de ani.