Trăiește zilnic cu viteza sunetului la 15.000 de metri altitudine! Vlad Crețu este unul dintre cei mai tineri piloți de avioane de luptă din Armata României. Este un norocos! Face parte din echipa antrenată să zboare pe avioanele F16, recent intrate în dotarea forțelor aeriene. Din acest grup select fac parte până acum doar nouă piloți. Dodo a fost în ultimul deceniu la manșa bătrânelor MIG 21 Lancer, avioane de luptă sovietice care au fost produse începând cu anul 1960. Nu mai făceau fața provocărilor militare ale secolului în care trăim. Pilotul spune că are o meserie grea. Stă multă vreme departe de familie. 

Vis din copilărie devenit realitate

Pilotul Vlad Crețu, zis Dodo, are 36 de ani. Încă de mic şi-a dorit să fie pilot, dar niciodată nu s-a gândit că o stea la manșa unui avion de luptă dotat cu unul dintre cele mai puternice motoare din lume. Până de curând a fost pilot pe MIG 21, o aeronavă de generație veche.
A fost un lucru pe care mi l-am dorit dintotdeauna. Nu mi-am dorit să fiu altceva de când am văzut primul avion, cred că era un AN 2. Pentru mine, cariera pe care o parcurg este un vis din copilărie. Am zburat MIG-ul 21 exact zece ani, zece ani care pentru mine au fost un fundament din toate punctele de vedere, atât profesional, cât și personal. Pot spune că atunci când văd un MIG 21, ceva în mine se declanșează, în mecanismul interior. În momentul de față sunt pilot pe F 16 şi este o oportunitate extraordinară. În școala militară visam să zbor MIG-ul 21. Nu mă gândeam vreodată că o să ajung să zbor F-ul 16, povestește Dodo.
Meseria îi ocupă mult timp şi trebuie să fie mereu în alertă. El şi colegii lui apără cerul României. Avioanele de luptă pleacă din bază atunci când aparate de zbor neidentificate intră în spațiul aerian al ţării noastre. După atâta adrenalină, își face timp şi pentru alte două hobbyuri: „Sunt pasionat de istorie. Legat de meserie, sunt pasionat de modelism. Am o colecție mare, atât de mare încât şi fiul meu urmează să construiască o parte din machete pentru care eu nu mai am timp„, spune pilotul de F16.
Dodo are şi un sfat pentru tinerii care vor să-i urmeze exemplul: „Un pilot trebuie să fie motivat pentru ceea ce face. Portughezii ne-au indus acest laitmotiv: Never give up! În traducere, să nu renunţi niciodată. „

Avioanele F 16 ar putea fi reparate în România

România are acum o escadrilă de F16, adică 12 avioane de luptă gata să intervină într-o situație de criză. Aparatele de zbor fac parte dintr-o generație avansată, dar ele nu sunt noi. Au fost cumpărate de la guvernul Portugaliei pentru suma de 628 de milioane de euro. Ministerul Apărării spune că nu sunt suficiente doar 12 avioane F16. Ar mai fi nevoie de încă 38 de astfel de aeronave pe care statul român intenționează să le cumpere din Statele Unite ale Americii. Până atunci, sunt discuții avansate despre deschiderea în România unui centru de mentenanță pentru F16. „Mentenanța avioanelor multirol se va face în România într-un centru național de mentenanță care la propunerea Ministerului Apărării şi a Ministerului Economiei se va aproba prin Hotărâre de Guvern. Va fi într-una dintre fabricile de profil din România „, a declarat Mircea Dușa, secretar de stat în cadrul MApN. România este cea de-a 27-a ţară din lume care cumpără avioane de vânătoare americane de tip F16.

Reacția unuia dintre „bodyguarzii” lui Liviu Dragnea de la ICCJ. ”Pe Domnia Sa îl prezentați ca etalon al societății?”


Urmărește-ne pe Google News