30 de oameni de afaceri niponi, interesaţi de România

Premierul Japoniei a venit la Bucureşti cu o delegație consistentă. Liderii celor mai importante companii japoneze sunt interesați să investească în România. Chiar dacă au găsit ţara fără premier, delegația japoneză a fost primită la Palatul Victoria. Potrvit unui comunicat al Guvernului „Proiectele concrete despre care s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria au fost podul suspendat peste Dunăre Brăila – Tulcea, care va fi construit de către o asociere de firme italiene și nipone și pentru care a fost semnat contractul chiar ieri, la Ministerul Transporturilor, precum și începerea, în cursul acestui an, a lucrărilor de construcție a magistralei de metrou M6, care va lega Bucureştiul de aeroportul Henri Coandă și care va fi construit, de asemenea, cu participarea unor firme nipone”

La întâlnirea de la Guvern s-a discutat şi despre posibilitatea ca firme nipone să se implice în modernizarea centralelor Turceni, Paroșeni și Ișalnița. Potrivit statisticilor oficiale, 70 de companii japoneze au investit în România şi au creat aproape 50 de mii de locuri de muncă.

Premierul Shinzo Abe urma să discute aceste proiecte cu Mihai Tudose, dar după demisia anunțată aseară vizita la Guvern a fost anulată. Premierul Japonez a avut timp pentru o vizită la Muzeul Statului. S-a declarat impresionat de cultura tradițională românească.

România este interesată de un parteneriat strategic cu Japonia

Cel mai important moment al vizitei a fost primirea premierului nipon la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis şi premierul Shinzo Abe au susținut declarații de presă comune. „Am decis împreună cu domnul Prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relația dintre România și Japonia la nivel de Parteneriat Strategic. Am discutat, totodată, și despre dimensiunea economică a parteneriatului nostru, care are perspective foarte bune. Am încurajat realizarea mai multor investiții japoneze în România și creșterea schimburilor comerciale și, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoțit de o delegație consistentă de oameni de afaceri”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Japoniei s-a declarat interesat de cooperarea în domeniul economic. „Mă bucur că vizitez Român în acest an, al Centenarului Marii Uniri. România ocupă o poziție geografică strategică în Europa şi constituie un partener crucial pentru Japonia, țările noastre având la bază valori şi principii comune. (…) În această vizită în România sunt însoțit de liderii celor mai importante companii şi intreprinderi japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între București şi Aeroportul Otopeni”, a spus Shinzo Abe

Un alt punct important pe agenda discuțiilor dintre cei doi lideri a fost securitatea in lume.  „Împreună cu domnul preşedinte Iohannis, am convenit că vom avea o strânsă cooperare pentru a menține şi consolida ordinea legii la nivel international. De asemenea, am discutat despre cooperare în diferite domenii, inclusiv în cel al securității. Am avut discuții foarte constructive. Domnul Președinte Iohannis şi cu mine avem convingerea comună că nu putem permite înarmarea nucleară a Coreei de Nord şi considerăm că este necesar să se intensifice la maximum presiunea asupra acestei ţări”, a declarat premierul nipon.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine acest demers: „Am avut un schimb de opinii consistent despre cooperarea noastră în domeniul securității și am analizat situația de securitate din regiunile noastre, cu accent asupra evoluțiilor din regiunea Mării Negre și din dosarul nord-coreean.După cum este bine cunoscut, România a condamnat ferm, de fiecare dată, acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord și susține implementarea riguroasă a sancțiunilor internaționale impuse prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și prin deciziile la nivelul Uniunii Europene.”

Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la numirea primului trimis extraordinar al României în Japonia.

Vizită mediatizată în Japonia

Zeci de jurnaliști niponi au făcut parte din delegația premierul. Reporterii şi cameramanii au relatat despre fiecare moment al vizitei. Au fost impresionați de arhitectura Palatului Cotroceni. Înainte de conferința de presă comună a preşedintelui Iohannis cu premierului Shinzo Abe, ziariștii s-au fotogafiat în sala Unirii a Administrației Prezidenţiale.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News