- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 a dat firmei GIL Instal SRL, prin încredinţare directă, patru contracte în valoare de peste 72.000 de euro, pentru verificarea instalaţiilor, a prizelor şi a tablourilor electrice la clădirile pe care le are în administrare.
- Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică Uverturii este printre instituțiile unde firma abonată la contracte de la Direcție verifică instalațiile electrice.
- Verificările trebuie făcute de electricieni autorizaţi, dar firma are doar 12 angajați și nu este autorizată de ANRE să se ocupe de asta.
- Patronul firmei vorbește de o colaborare cu o firmă autorizată să verifice instalații electrice, dar nu îi știe numele.
- Preţurile pentru servicii sunt mult supraevaluate, spun surse din piaţă.
de Cătălin Doscaș
La doi paşi de Lacul Morii, pe strada Drumul Mănăstirea Văratec, se află Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică Uverturii. Este o instituţie care oferă în regim permanent cazare, masă, îngrijire și asistență specializată pentru persoanele afectate de tulburări neuropsihice.
Gratiile şi accesul restricţionat sunt cele care fac diferenţa între restul instituţiilor administrate de o structură-mamut a Primăriei Sector 6: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Are peste 1.000 de angajaţi şi un buget de aproape 50 de milioane de euro.
Clădirea Centrului de Reabilitare este printre imobilele pentru care DGASPC Sector 6 acordă prin încredinţare directă, de aproape doi ani, contracte de servicii de verificare PRAM (Protecţie prin Relee Automatizare şi Măsură), care ar trebui făcute de electricieni autorizaţi.
Potrivit legii, instalaţiile electrice trebuie verificate periodic pentru a se evita deteriorarea lor din cauza încărcării excesive a circuitelor, a uzurii echipamentelor, a coroziunii şi a îmbătrânirii izolaţiilor. Verificările trebuie să împiedice incendiile cauzate de scurtcircuite, dar şi electrocutarea celor care folosesc prizele şi întrerupătoarele din clădire.
„Afacerea PRAM” a lui GIL
Firma GIL Instal SRL este înfiinţată în 1992. La jumătatea anului 2000, afacerile însemnau un fast food în curtea Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii din sectorul 6. În prezent are profil de activitate principal declarat „lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat”.
De câțiva ani, principalul client al firmei este DGASPC Sector 6, potrivit site-ului electronic de achiziţii publice.
Peste 72.000 de euro este valoarea totală a contractelor pe care le-a câştigat societatea începând din 23 noiembrie 2016, prin încredinţare directă, pentru verificarea instalaţiilor electrice la clădirile administrate de direcţie.
Firma nu e autorizată ANRE pentru a face verificări electrice
Libertatea a întrebat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei dacă societatea este autorizată să presteze astfel de servicii.
Răspunsul primit: „În baza de date a serviciului de specialitate, firma menţionată nu figurează ca fiind autorizată pentru a desfăşura activităţi în domeniul energiei electrice”.
Am vrut să punem aceeaşi întrebare şi conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
„Doamna director este în concediu de odihnă. Dacă puteţi să ne daţi un e-mail cu întrebările…”, ni se transmite după câteva câteva minute de aşteptare.
Am revenit în scris cu cele trei întrebări pe care am fi vrut să i le adresăm Gabrielei Schmutzer.
- Cum explicaţi faptul că GIL Instal SRL este singura societate comercială căreia i s-au încredinţat direct contractele de verificare a prizelor în ultimii ani?
- Preţurile de achiziţie au fost corelate cu cele de pe piaţa liberă?
- A verificat DGASPC Sector 6 dacă GIL Instal SRL îşi poate îndeplini atribuţiile asumate prin contract?
A doua zi am primit răspuns: „Achiziţia serviciilor PRAM a fost efectuată cu respectarea principiului transparenţei şi a prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice”.
Gabriela Schmutzer, directoarea DGASPC Sector 6, a coordonat până de curând Direcţia Economică – responsabila de planul de investiţii şi achiziţii.
PressOne a dezvăluit, în 2017, că Gabriela Schmutzer este unul dintre cel mai bine plătiți bugetari din România, cu o leafă peste cea a preşedintelui Klaus Iohannis.
Ea a avut în 2017 un salariu anual de 197.494 de lei, adică aproape 16.500 de lei pe lună, față de 14.139 de lei, venitul lunar al președintelui. La această sumă s-au adăugat 120.362 de lei, bani pe care Schmutzer i-a primit din “activitățile în cadrul proiectelor europene” derulate de DGASPC Sector 6.
„Suprasarcină” la achiziţii
Lipsa autorizării ANRE reprezintă însă doar o parte a problemei.
Surse din piaţă au spus pentru Libertatea că preţurile de achiziţie sunt supraevaluate.
Ziarul a sunat la o firmă specializată şi a cerut o verificare anuală a unei instalaţii cu 200 de prize dintr-o clădire de birouri. 150 de euro a fost oferta primită pentru serviciul solicitat.
Pentru un client precum DGASPC Sector 6, preţul nu ar trebui să depăşească 750 de euro, susţin specialiştii consultaţi de Libertatea.
Ultimul contract pentru servicii de verificare a instalaţiilor electrice, acordat pe 28 februarie 2019 de DGASPC Sector 6 societăţii GIL Instal SRL, are o valoare de peste 12.000 de euro.
Cum explică patronul firmei contractele cu încredinţare directă: „Asta ne-a solicitat acea Protecţie a Copilului, atâta pot să vă spun”
GIL Instal SRL este firma lui Marin Ghighină și are sediu într-un imobil de pe șoseaua Bucureşti-Măgurele, din sectorul 5.
În mijlocul săptămânii, puţin după ora prânzului, birourile firmei sunt închise.
“Şefu doarme la ora asta. Aşa e obiceiul lui. Nu e nimeni”, ne transmite un angajat.
L-am găsit pe Ginghină la telefon, câteva ore mai târziu.
Reporter: – Voiam să vă întrebăm dacă firma dumneavoastră, care a câştigat aceste contracte, este autorizată ANRE.
Marin Ghighină: – Sigur că da! Sigur! Am firmă care e autorizată…
– Noi am întrebat la ANRE înainte să vă deranjăm şi ni s-a transmis că societatea dumneavoastră nu este autorizată să facă verificări PRAM.
– Păi, da… dar eu fac o colaborare cu o firmă care e autorizată să facă aceste lucrări PRAM.
– Ne puteţi spune cum se numeşte această firmă?
– Păi, nu pot acum, că sunt plecat prin oraş şi am băieţii mei care se ocupă cu treaba asta.
– Cum se explică faptul că doar firma dvs. a câştigat aceste contracte prin încredinţare directă?
– Asta ne-a solicitat acea Protecţie a Copilului, atâta pot să vă spun…
– Un nou contract de 6.000 de euro încredințat direct: «Mă întrebați de mărunțișuri?»
– GIL Instal SRL are 12 angajaţi, iar ultimele date de la Ministerul de Finanţe arată că în 2017 a avut o cifră de afaceri de aproape 550.000 de euro.
Cu o zi înainte de ultimul contract primit de la DGASPC Sector 6, GIL Instal SRL a mai câştigat o lucrare pe SEAP, tot prin încredinţare directă: peste 6.000 de euro pentru a repara o scenă din incinta Şcolii Gimnaziale nr. 193 Orizont.
Libertatea l-a întrebat pe patronul GIL Instal SRL şi despre această lucrare.
Reporter: – Firma dv. a mai câştigat un contract cu privire la reabilitarea unei scene de la Şcoala Orizont din Drumul Taberei…
Marin Ghighină: – Auziţi, domnu… Mă întrebaţi de mărunţişuri din astea?
La Şcoala Gimnazială nr. 193 Orizont, Libertatea a descoperit o platformă simplă din beton.
Suprafaţa care trebuie reparată, potrivit SEAP, este de 60 de metri pătraţi.
În realitate, scena instituţiei, aflată în subordinea Administraţiei Şcolilor Sector 6, are puţin peste 36 de metri pătraţi.
Citește și: