În urmă cu o săptămână, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, anunţa că primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor ajunge în viitorul apropiat la beneficiarii finali, ”Scorpionii Roşii”de la Craiova.
El şi-a exprimat atunci convingerea că „de acum înainte celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară”.
„Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal.
Le voi cere ‘Scorpionilor Roşii să testeze toate transportoarele Piranha V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!”, a arătat Ciucă la acel moment.
În total, Armata română va avea 227 de transportoare blindate, în valoare de 868 de milioane de euro.
În acest sens amintim că General Dynamics a plătit deja 8,5 milioane de euro pentru că a întârziat cu aproape un an livrarea primului lot. Inițial, blindatele aveau probleme cu turela de 30 mm și cu sistemul de comunicații.
Piranha 5 este un blindat cu o greutate de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Poate fi configurat pe şasiuri 8×8 şi 4×4. Are un motor diesel MTU 6V199 de 586 CP şi 2.200 Nm.
Piranha 5 poate rula cu o viteză maximă de 100 km/h şi are autonomie de 1.000 km. Transportorul blindat poate urca rampe cu înclinație de 60% şi poate să treacă prin şanţuri cu o adâncime maximă de 1,5 metri, notează defenseromania.ro.
Transportoarele Piranha 5 care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă sunt echipate cu turele cu un tun de 30 mm și mitraliera calibru 7,62 mm. Cele care vor avea rol de punct mobil de comandă vor avea o o turelă cu mitralieră cal. 12,7 mm.
FOTO: MApN