Detaliile despre proces au fost prezentate pe pagina de Facebook Digital Lawyers înființată de avocații ce au luat parte la procesul online, arată publicația Cluj Just.
”În data de 03.04.2020, ora 11:30, a avut loc primul proces din România, realizat exclusiv printr-o platformă online.
La derularea acestuia și-au dat concursul Magistrat Mihaela ROIBU – judecător în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă, Daniel Adam – grefier în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă și membrii fondatori ai grupului Digital Law, în ordine alfabetică, respectiv Avocat Dragoș Benga din Baroul Brașov, Avocat Sergiu Capisizu, Avocat Tudor Colțan și Avocat Diana Ghinculov din Baroul București, Avocat Antonio Iordan Prodecanul Baroului Brăila, Avocat Călin Iuga din Baroul Cluj, Avocat Șerban Lovin Decanul Baroului Ilfov, Avocat Dragoș Nicu Prodecanul Baroului Dolj și Avocat Sergiu I. Stănilă Decanul Baroului Timiș.
Obiectul cauzei, denumirea părților reprezentate de avocați, precum și numărul de dosar sunt fictive, orice asemănare cu realitatea fiind pur întâmplătoare” au precizat reprezentanții grupului care au pus la punct sistemul online.
Avocații din Timiș vor pune gratuit la dispoziția instanțelor tablete cu internet și licențe
Baroul Timiș a cumpărat licența pentru versiunea profesională a aplicației Zoom, iar din punct de vedere tehnic, procesul a mers impecabil. Mai mult, avocații vor cumpăra tablete și conexiuni independente la internet, împreună cu licențe ale aplicației, pentru a fi distribuite instanțelor de judecată.
„Toți participanții la cercetarea judecătorească s-au conectat prin intermediul aplicației ZOOM, a cărei licență de exploatare a fost achiziționată de Baroul Timiș. Judecătorul și grefierul cauzei s-au conectat prin intermediul unei tablete cu conexiune proprie la internet, pusă la dispoziție de Baroul Timiș, fiecare avocat participant conectându-se prin intermediul propriului terminal, din locația în care se afla (identificate mai sus). Revoluția digitală a început la Timișoara.
În acest sens, în urma acordului exprimat de reprezentanții instanțelor de judecată din Timișoara, respectiv de reprezentanții Penitenciarului Timișoara, Consiliul Baroului Timiș a aprobat achiziționarea de tablete cu conexiune proprie la internet, precum și licența de exploatare a aplicației ZOOM, pentru a le pune la dispoziție, cu titlu gratuit, instanțelor de judecată, în vederea derulării proceselor judiciare prin videoconferință.
Au mai anunțat derularea ședințelor de judecată prin videoconferință Tribunalul Municipiului București și, respectiv, Înalta Curte de Casație și Justiție, care de altfel a judecat în acest sistem mai multe recursuri în interesul legii în data de 30.03.2020” au mai precizat avocații clujeni.
Prima ședință de judecată s-a numit COVID-19
Titlului proiectului pus în practică de Digital Law a fost Covid-19 și prima sedință de judecată în domeniul online. Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, atât în cauzele penale, cât și în cele non-penale, este posibilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.
(…)
Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, ca de altfel justiția telematică, poate reprezenta o alternativă la justiția clasică, fără pretenția de a o înlocui.
(…)
În prezent mai multe persoane au acces la internet decât la justiție, modalitatea online de desfășurare a procesului judiciar mărind accesul la justiție.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro