UPDATE ora 22:50. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oana Darie, a declarat, marţi seară, într-o intervenţie la TVR, că oficialii de la Consulatul României la Bonn au discutat cu reprezentanţii muncitorilor români care marţi au protestat în faţa Consulatului despre posibilităţile pe care le au autorităţile de a-i ajuta.
Darie a spus că este vorba despre 250 de cetăţeni români care lucrau într-o fermă care a intrat recent în procedură de insolvenţă, iar jumătate dintre ei vor să rămână în Germania.
Pentru românii care doresc să revină în ţară, autorităţile vor să pună la dispoziţie o cursă aeriană de tip charter.
Muncitorii români au mărșăluit pe străzile din orașul german, au afișat pancarte prin care își cer drepturile și au scris mesaje cu creta pe asfalt: „Vrem banii noștri” sau „Scoateți-vă singuri sparanghelul din pământ”, scrie Știridiaspora.ro
„Pentru 30 de zile am primit 335 de euro, pe luna aprilie. Munceam 10 ore pe zi, de dimineața de la 5. Strângeam căpșunele la lădiță. De la 2 lucram până la 5-6 seara. Ne duceau și la smuls de buruiană. La smuls de buruiană eram plătiți la oră, iar la căpșune ne plătea la lădița culeasă. Până la ora 12:00 făceam cu soția cam 45-50 de lădițe. Pentru fiecare lădiță ar fi trebuit să primim 3.35 euro. Pentru luna mai am primit 5 euro tot salariul”, a povestit un român care participă la protestul de la Bonn.
Muncitorii români au ajuns și în fața Consulatului Român din Bonn.
Sindicaliștii FAU Bonn au anuntat protestul încă din urmă cu câteva zile, în fața unuia dintre cei mai mari angajatori de muncitori sezonieri români din Germania.
Aceștia spun că muncitorii români de la cules de căpșuni sunt prost plătiți și au fost chemați la muncă în agricultură pentru că nimeni din Germania nu ar fi dispus să presteze această muncă.
Marți, ministrul Muncii Violeta Alexandru și omologul ei german, Hubertus Heil, au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.