Protestul de sâmbătă a fost organizat de mai mulţi activişti romi, între care şi sociologul Ciprian Necula. La Bucureşti au venit romi din mai multe zone ale ţării, dar şi reprezentanţi ai comunităţii din Bulgaria. Manifestaţia a început în apropierea Ambasadei Italiei din Capitală, unde s-au strâns circa 700-800 de persoane. A fost cântat imnul Uniunii Europene, al României şi cel al romilor, apoi s-a citit un manifest împotriva rasismului.
Una dintre nemulţumirile activiştilor este legată de modul „superficial” în care autorităţile din Italia, Ucraina şi România au tratat atacurile motivate rasial împotriva romilor, dar şi încălcările drepturilor omului. Şi pasivitatea Uniunii Europene a fost criticată de manifestanţi.
„O boală europeană tratată superficial”
Multe dintre scandările de la protestul de sâmbătă au fost îndreptate împotriva ministrului italian de Interne, Matteo Salvini. El a cerut recent organizarea unui referendum în rândul populaţiei de etnie romă din Italia. Scopul final este expulzarea tuturor romilor din Peninsulă, potrivit declaraţiilor sale. Ele au fost nuanţate de alţi lideri politici de la Roma, însă reacţiile internaţionale şi europene au lipsit.
„Rasismul, o boală europeană tratată superficial”, „Salvini, romii nu sunt de vânzare” şi „Salvini, noul Mussolini” sunt câteva dintre bannerele şi afişele cu care protestatarii au mers în faţa Ambasadei Italiei din Bucureşti.
Momente de reculegere pentru victimele rasismului
Protestatarii au mers şi la Ambasada Ucrainei, unde au ţinut un moment de reculegere pentru David Popp, un tânăr ucrainean de etnie romă ucis lângă Lvov. Avea 24 de ani. El a fost ucis după ce un grup de persoane mascate au atacat tabăra în care se afla. Acest atac nu a fost singular. Mai multe tabere din Ucraina au fost recent atacate, după pornirea unui nou val de agresiuni motivate rasial.
Protestul a durat aproximativ trei ore.
Citeşte şi:
OAMENI ȘI BULDOZERE. Efectele rasismului: copiii, victimele care devin agresori. ”Școala vieții – rezultatul că un copil a fost abuzat”
OAMENI ȘI BULDOZERE. Romii din Italia, între integrare și evacuare. ”Am încercat o educație frumoasă, chiar dacă sunt țigancă și locuiesc într-o tabără”
OAMENI ŞI BULDOZERE/ Soluţia Italiei la problema romilor: „Închidem toate taberele”. UE se face că nu vede, România răspunde cu jumătate de gură
OAMENI ȘI BULDOZERE. Alegerea romilor: ”Credeți că nouă ne place să rămânem în mizeria asta?”. Ministrul pentru Diaspora pasează responsabilitatea
OAMENI ȘI BULDOZERE. Ultimele zile în containerul numit casă. Sute de oameni au rămas sub cerul liber. “Nu pot vorbi acum, a venit poliția” – VIDEO
OAMENI ȘI BULDOZERE. Un veac de singurătate pentru Corabia, un ”genocid cultural” pentru romi. ”Sunt țigancă, vreau să mor țigancă” / VIDEO
OAMENI ȘI BULDOZERE. Realitatea și visele romilor, dărâmate la propriu. ”Avem exemple de exterminare socială în istorie. Acum se repetă”