67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alertă la Spitalul Municipal din Aiud au protestat ieri în curtea unității medicale.
Acestea susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit niciun răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. „Ne-ați angajat când erați disperați, ne-ați folosit și acum ne aruncați”, era scris cu pe un banner afișat de personalul ieșit la protest.
Potrivit Legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.
Reglementarea vizează atât posturile ocupate temporar în perioada pandemiei în sistemul sanitar, cât și cele din domeniul asistenței sociale și din cadrul MAI.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anuțat în august anul trecut că ei vor fi păstrați în sistem și chiar a apărut o lege în acest sens, doar că această lege pasează finanțarea autorităților locale, care nu au buget pentru aceasta.
De asemenea, în luna aprilie, Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern ce prevede că angajații pe contract temporar în pandemie vor fi menținuți în sistem.
„Cei 2.000 de specialiști angajați în perioada stării de alertă declarată în contextul pandemiei COVID-19 în direcțiile de sănătate publică și în serviciile de ambulanță vor putea fi menținuți în sistemul de sănătate. Prin Hotărârea aprobată astăzi de Guvern, a fost stabilit cadrul legal pentru organizarea examenelor în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată pentru personalul angajat pe perioada stării de alertă pe cele 2.000 de posturi aprobate pentru personalul contractual din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și al serviciilor de ambulanță județene și Serviciului de Ambulanță București-Ilfov”, se arăta într-un comunicat de presă al Guvernului.
Medicul ATI Ovidiu Țuhașu, unul dintre medicii care în ultimii 2 ani au luptat din răsputeri pentru a-i salva pe bolnavii COVID care ajungeau în stare gravă pe secția sa, a izbucnit în plâns joi, în curtea spitalului, când și-a adus aminte de pacienții care nu au supraviețuit, dar și de momentele critice prin care a trecut alături de echipa sa.
„Eu cred că suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate. Atât copiii ei, care fiecare în parte, pentru faptul că au fost născuți, și-au dat viața pentru ea, și le mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, dar și medicii care acum sunt puși în fața situației, de ce mama a ajuns în situația asta.
Și ei se străduiesc să facă tot ce se poate pentru ca ea să aibă resursele maxime și să poată să îi asigure condițiile maxime. Așa că împreună, doar împreună o să putem să ne ajutăm mama noastră și anume sistemul nostru de sănătate bolnav”, a spus medicul Țuhașu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro