UPDATE 22:45: Evenimentele au degenerat, pe măsură ce s-a lăsat seara. BBC și CNN scriu că protestatarii au forțat intrarea și au ocupat mai multe ministere – cel de externe, al mediului și al economiei. Un polițist a murit, 238 de oameni au fost răniți, iar 63 dintre răniți au ajuns la spital, informează Al Jazeera. Printre răniți se află mai mulți jurnaliști.
Premierul libanez Hassane Diab a anunțat sâmbăta ca va propune alegeri anticipate. “Doar alegerile anticipate pot duce la ieşirea din această criză”, a spus Diab, precizând că este pregătit să rămână la putere două luni, pentru ca forţele politice să aibă timp să ajungă la un acord.
Este haos în Beirut, la câteva zile de la explozia în care și-au piedut viața peste 150 persoane. Libanezii au ieșit în stradă și cer demisia guvernului.
“Revoluţie, revoluţie”, au scandat sutele de protestatarii, în timp ce încercau să îndepărteze barierele din jurul clădirii Parlamentului.
La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii. Pentru a calma spiritele, forţele de ordine libaneze au lansat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra manifestanţilor.
Protestatarii au scandat ”poporul vrea căderea regimului”, iar pe afișe erau mesaje precum: ”plecați, sunteți cu toții ucigași”, potrivit The Guardian.
Beirut protests and repression, moments ago, via SVT. pic.twitter.com/TbKSi0Vs0K
— b9AcE 🐊 (@b9AcE) August 8, 2020
Manifestanții îi acuză pe cei de la putere de indiferență și îi consideră responsabili pentru explozia în care au pierit peste 150 de oameni.
De altfel, mai mulți parlamentari au demisionat deja, iar 16 oficiali ai portului din Beirut au fost reținuți de poliție.
Liderul partidului istoric creştin libanez Kataeb (opoziţie), Samy Gemayel, şi-a anunţat sâmbătă demisia din legislativ, împreună cu alţi doi deputaţi ai formaţiunii, pledând pentru construirea unui ”nou Liban”.
#Beirut
— Paola Rebeiz (@paolarebeiz) August 8, 2020
We are ready pic.twitter.com/9j4BQFk4J5
”Camarazii tăi au decis să demisioneze din Parlament”, a spus Gemayel într-un discurs rostit la funeraliile secretarului general al partidului, Nazar Najarian, ucis în explozia de marţi seara.
”Poporul libanez trebuie să ia o poziţie istorică. Un nou Liban trebuie să apară pe ruinele celui vechi, pe care îl reprezentaţi”, a adăugat Gemayel, adresându-se clasei politice şi criticându-l, fără să-l numească, şi pe preşedintele Michel Aoun.
Oficialii libanezi au estimat că pagubele provocate de explozia celor 2.700 de tone de azotat de amoniu sunt de ordinul miliardelor de dolari.
Fotografii: EPA
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12