Comisarul-șef Radu Ionuț Obreja a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA, vineri, 27 noiembrie.

Fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava este pus sub acuzare în două dosare penale. Angajatul statului ar fi reuşit să strângă din șpăgi, conform surselor din anchetă, fabuloasa sumă de 600.000 de euro.

Între timp, apar noi detalii despre modul în care funcționa rețeaua din Suceava.

În 2017, un şofer a reclamat că bunăvoinţa angajaţilor de la Permise şi Înmatriculări Auto Suceava se cumpăra cu bani, însă atunci a fost contrazis de comisarul-şef Obreja, potrivit ziarului Adevărul.

Șofer: „Ușile instituției se deschideau cu bancnote”

Șoferul care a făcut dezvăluirile sub protecția anonimatului a spus, în urmă cu trei ani, când la cârma instituției era Radu Obreja, că „uşile instituţiei se deschideau cu bancnote” ascunse între foile dosarelor de înmatriculare a maşinilor.

Şoferul a declarat atunci că nu a reuşit să îşi înmatriculeze maşina până nu a apelat la serviciile unui intermediar, care ar fi cumpărat bunăvoinţa angajaţilor de la ghişee cu bancnote.

Au trecere acele dosare în care banii sunt puşi sub prima pagină. În caz contrar, dacă a fost răsfoit dosarul şi după primele două pagini nu apare o sumă de bani, atunci eşti întrebat: ce ai aici? Ai programare? În situaţia mea am aşteptat o lună de zile ca să depun dosarul.

Șofer din Suceava:

„N-am avut un act şi a trebuit să revin. Am revenit a doua zi, după ce am stat o zi întreagă la coadă, am ajuns la ghişeu cu dosarul complet. Am observat o reacţie iritată a personalului de acolo. Imediat după ce au dat prima pagină, au văzut că nu sunt banii şi m-au întrebat: ce ai acolo? Nu există aşa ceva, mi-au spus”, a mai declarat bărbatul.

După ce a stat la coadă la Serviciul de Înmatriculări, acesta spune că a văzut cum anumite persoane ajungeau la ghişee cu câte 15 dosare şi blocau întreaga activitate câte o oră şi jumătate, reuşind în final să-şi rezolve toate problemele fără reproşuri din partea angajaţilor.

Radu Obreja, protejat de un ofițer de la DGA

Întrebat la vremea respectivă dacă se percep bani de către angajaţii instituţiei ca să îşi îndeplinească atribuţiile din fişa postului, Radu Obreja a declarat: „Nu cred că vreun angajat al instituţiei a pretins, atât pe linie de Permise, cât şi pe linie de Înmatriculări, vreo sumă de bani pentru a soluţiona cererea unui cetăţean. Nu contest faptul că sunt anumite persoane în afara instituţiei care, contra unor sume de bani, promit că intervin pe lângă angajaţii instituţiei pentru a se rezolva problemele cetăţenilor. Aceste lucruri se întâmplă în afara instituţiei”.

Obreja i-a recomandat suceveanului care a reclamat faptele de corupție să depună o plângere la DNA sau DGA.

Potrivit anchetatorilor, Obreja a beneficiat de protecţia unui ofiţer DGA care-l anunţa din timp când era vizat de anchete ale organelor cu atribuţii de control în domeniu. În schimbul protecției, ofițerul DGA i-ar fi cerut lui Radu Obreja o mașină de teren, se arată în rechizitoriu.

Urmărește-ne pe Google News