În cimitirul Viișoara, cel mai vechi și mai frumos din Ploiești, se află poate cel mai original monument funerar al tuturor timpurilor, care a făcut istorie la vremea lui multe decenii după. Ineditul monument, lăsat acum în paragină, nu are nimic de a face cu obiceiurile legate de înmormântare la ortodocși.

Printre Madone, îngeri, cruci din marmură neagră sau busturi de oameni celebri la vremea lor – politicieni, revoluționari, medici sau aviatori – în cel mai vestit cimitir din Ploiești și-a găsit locul și un monument care are chiar forma unui falus. Iar legenda spune că exact asta simbolizează.

I-a pus la cap ce i-a plăcut mai mult, după ce a ucis-o

Povestea spune că Maria Lăscanu, născută în 1872, a fost una dintre frumusețile vremii ei. Căsătorită foarte tânără, femeia a fost una dintre cele mai libertine doamne ale epocii sale. A trăit puțin, dar intens, spune legenda, pentru că la doar 23 a fost ucisă chiar de către soțul ei, nemulțumit de numeroasele escapade ale nevestei care-l făcuseră celebru în toată urbea ca fiind cel mai încornorat dintre domni.

Frustrarea bărbatului a mers și dincolo de moarte, așa că ar fi decis să-i pună la cap ”ceea ce i-a plăcut mai mult”, susține legenda. Iar monumentul nu a fost unul ieftin, fiind proiectat, conform aceleiași legende, de un artitect celebru al vremii.

Mesajul pentru veșnicie

”Astfel este viața” stă scris pe monumentul ridicat în 1895, al cărui capăt este înconjurat de inimoare străpunse de săgeata lui Cupidon.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Zona unde este amplasată ciudata piatră funerară este una considerată ”foarte bună” în cimitirul Viișoara. Amplasamentul a fost concesionat în anul 1959 de către cinci persoane, rude, despre care se spune că sunt urmașii scriitorului Calistrat Hogaș. De altfel, trei dintre cei cinci concesionari purtau numele Hogaș.

La momentul la care a fost ridicat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu a fost nevoie de autorizație, pentru că legea nu prevedea așa ceva. În vremea comuniștilor, monumentul, înalt de câțiva metri, care a stârnit imaginația a generații întregi, a fost retezat de la jumătate, fiind considerat obscen. Jumătate este încă pe soclu, iar cealaltă jumătate este dărâmată pe mormânt.

În anul 1993, urmașii unuia dintre cei cinci concesionari din urmă cu peste 160 de ani a transmis locul de veci unei rude. Aceasta a plătit impozitul pentru partea sa din locul de veci ultima dată în anul 2014. Urmașii celorlalți patru concesionari nu au mai plătit impozitul de peste 13 ani, au declarat pentru Libertatea reprezentanții administrației cimitirelor.

”Ar fi păcat. Nu e frumos, dar e interesant”

În ultimele decenii însă, nimeni nu a mai fost îngropat acolo și nimeni nu se mai îngrijește de mormânt. În ultimii ani, niște curioși, cel mai probabil, au mutat piatra funerară secționată. Trebuie să fi fost mai mulți, pentru că sunt acolo sute de kilograme de marmură. Mormântul de legendă este lăsat în paragină. Pe felinarul pus lângă necreștineasca piatră funerară, timpul și nepăsarea și-au lăsat adânc urmele.

Conform legii, dacă proprietarii vor continua să nu plătească impozitul, este posibil ca administratorii cimitirului să preia locul de veci, iar piatra funerară care a făcut istorie să dispară. Despre renovare pe banii firmei care administrează cimitirele nici nu poate fi vorba. Firma aparține Consiliului Local Ploiești și are sute de angajați pe care, la sfârșitul anului trecut, a avut ceva probleme să-i plătească.

”Ca să ridici piatra aste trebuie macara. Să o pui la loc, cine știe, cum să stea, cât e de grea?”, spune un muncitor de la cimitir.

O doamnă trece și se uită curioasă. Știa de mormântul ciudat, dar nu observase că a trecut pe lângă el.

”Ar fi păcat să dispară. Nu e frumos, dar e interesant. Nu vezi așa ceva pe oricunde”, spune doamna. Nu vrea să fie filmată. ”Ei, acuma, cum să mă filmați când vorbesc despre așa ceva?”.

Citește și: VIDEO/50 de ani de căsnicie în patru minute. Un pensionar-internaut din Pașcani a făcut un film despre viața soției lui

 
 

Urmărește-ne pe Google News