„Suntem niște cerșetori, asta suntem, până la urmă. Dar nu cerșim pentru noi”, râde preotul Bogdan Nedea. Bătând din ușă-n ușă, a strâns donații și a ridicat o biserică în Trivalea-Moșteni, un sat rătăcit în câmpiile Teleormanului. Bătrânii din sat se plângeau că ajung greu la slujbă, în satul vecin.

Lângă biserică, se află clădirea vechii școli. Zăcea în paragină, de când toți copiii se mutaseră în școala nouă. Și atunci părintele a pornit iar la cerut și a renovat clădirea.

Oamenii au donat pe Facebook materiale de construcții, mobilier, jucării. Există acum o sală mare, cu mese și scaune, unde copiii din sat fac activități, după slujba de duminică. Există și o cameră mobiliată ca un dormitor, unde pot fi primiți cei fără adăpost. „Am avut un caz, cu o bătrână căreia i-a ars casa, în plină iarnă. Și până i-am amenajat o locuință, n-am avut unde să o găzduim. A stat pe ici, pe colo, pe la oamenii din sat”, povestește părintele Nedea.

„Intrăm prin case, vedem nevoile oamenilor”

De șase ani slujește aici. Are 35 de ani, a terminat Teologia cu 9,50 la licență, dar a așteptat câțiva ani până să primească parohie. De ce a ales preoția? „Din dragoste”, spune preotul Nedea, care, pentru a-și întreține familia, are o a doua slujbă, la o companie farmaceutică.

Părintele locuiește în Alexandria și face naveta. Dar își cunoaște satul om cu om. „Intrăm prin case, ca preoți, de sărbători, dar nu numai și vedem care sunt nevoile oamenilor, dacă au sau nu ce pune pe masă”. Satul e cuminte, zgribulit sub ninsoare. Sărac. Prin urmare, și primăria e săracă. N-are de unde da nici ajutorul de lemne.

„Copiii n-au nicio vină că s-au născut aici. Copilăria ar trebui să fie o perioadă fără griji, senină, veselă, nu umbrită de lipsuri”, spune preotul. La centrul de zi, vin săptămânal 30 de fete și băieți din Trivalea-Moșteni. În sat sunt în jur de 50 de copii. De Crăciun, părintele Nedea se îngrijește să treacă Moșul pe la toți.

Imaginație și alimentație

La centrul de zi, copiii se joacă, discută despre bunele maniere, modelează cu plastilină, desenează. Nimic legat de școală. „Copiii mă surprind întotdeauna. Fac minuni din câteva bucăți de plastilină. Au fantezie, sensibilitate. Dacă ar avea șansa la educație și condiții bune de viață, ce oameni ar ieși din ei!”.

Ideea cu centrul de zi i-a venit părintelui Nedea când a adunat câteva cutii mari cu jucării de la cei doi copiii ai săi. „Nu le mai plăceau alor mei, așa că am împărțit jucăriile prin sat și au avut mare, mare succes. Așa m-am gândit că sunt și alții, ca mine, care au obiecte de donat. Apoi, într-o duminică, am împărțit copiilor veniți la slujbă câte o eugenie. Nu era cine știe ce, dar copiii de aici se bucură pentru orice dulce”.

Acum, părintele Nedea dorește să strângă bani sau alimente, pentru ca, după slujbă, duminica, copiii să se poată bucura de o masă caldă, la centrul de zi. Altfel merg activitățile, altfel zboară imaginația cu stomacul plin. Centrul are deja o bucătărie mică, dar complet utilată, din donații. Iar mamele din sat ar lucra cu rândul, duminica, la pregătirea mâncării. Costul anual al proiectului s-ar ridica la 2.500 -3.000 de euro, o sumă colosală pentru un sat ca Trivalea-Moșteni.

Dragă Moș Facebook…

Copiii se țin de preot ca puii de cloșcă. De Crăciun, au pregătit un concert de colinde și un vraf de scrisori pentru Moș Crăciun. Antonio, cel mai mic, are șase ani și s-a născut prematur. Vorbește încet și e foarte timid. Vrea să se facă pompier. De la Moș a cerut dulciuri. Corneluș se îndoiește serios de existența Moșului, de când a văzut-o pe mama lui cumpărând cadourile. Dar asta nu-l împiedică să scrie epistole în care cere politicos un telefon și haine groase. Nu se știe niciodată.

Din donații, preotul Nedea a făcut rost de geci de iarnă, ghete, jucării și bomboane pentru trupa lui de pitici. Cadourile sunt la fel, democratice, să nu se simtă neglijat niciun copil. Pentru masa de duminică, părintele Nedea n-are încă nicio soluție. Dar nu disperă. Crede că există un scop în toate, un plan și mai crede că, uneori, în rare momente de grație, întrezărim ițele divinei țesături, în care se împletesc zilele vieții noastre.

Dacă doriți să contribuiți la masa caldă pentru copiii din Trivalea-Moșteni, puteți dona 2 euro trimițând un SMS la numărul 8828, cu textul TRIVALEA. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News