• Soțul Gabrielei, Ion Popa, și primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș, au discutat cu ministrul Sănătății Sorina Pintea despre situația femeii care face dializă de aproape două decenii.
  • Pintea spune că a luat deja legătura cu Institutul de Urologie din Cluj și le-a cerut medicilor să o programeze pe Gabriela pentru o nouă serie de analize complete.
  • Soțul femeii mai vede o „rază de speranță” în vorbele ministrului Sănătății: „După 19 ani, o vom lua de la început”.
  • Într-un punct de vedere transmis Agenției Naționale de Transplant, Institutul de Urologie din Cluj (ICUTR) afirmă că Gabriela prezenta un risc crescut de a respinge transplantul, din cauza altor probleme de sănătate.
  • ICUTR precizează că, deși s-a implicat în organizarea Zilei Recunoștinței în Transplant, la care a fost chemată și Gabriela Popa, nu știe cine a făcut lista de invitați.

Cazul Gabrielei Popa l-a revoltat pe primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș. Edilul din comuna vasluiană plănuia de mult timp un protest în fața Ministerului Sănătății și a vrut chiar să depună plângere la DIICOT, acuzând nereguli la Institutul de Urologie din Cluj-Napoca și falsificarea analizelor de compatibilitate la încercarea de transplant renal din 2004.

Săptămâna asta, și-a luat inima în dinți și a cerut audiență la ministrul Sănătății. Primarul a venit la București împreună cu Ion Popa, soțul Gabrielei.

„O vom lua de la început cu teste și analize. Mai există o rază de speranță”

După cinci ore de drum cu mașina, pe ceață, din Vaslui până în Capitală, cei doi bărbați au ajuns cu întârziere la întâlnirea cu Sorina Pintea. Primarul Tamaș și-a făcut cruce înainte să deschidă ușa din fier a ministerului.

Ion Popa, cu o sacoșă de acte în mână, a stat tot timpul în spatele edilului.

Vorba soției sale: „Eu sunt mic, sunt de la țară”.

O oră au durat discuțiile, iar la final, soțul Gabrielei a descoperit un motiv de optimism în vorbele ministrului.

„Nu se poate face nimic pentru ce s-a întâmplat în ultimii ani. Vom face alte teste și analize. Mai există o rază de speranță. După 19 ani, o luăm de la început. S-au pierdut anii”, a spus Ion Popa.

Se joacă nervos cu sacoșa cu acte, intimidat de camera de filmat.

Primarul Ciprian Tamaș, care își reproșează că nu a putut face mai mult pentru Gabriela Popa în trecut, promite să o ajute pe viitor, asigurându-i transportul până la Cluj pentru analize, cazare și altele de care va avea femeia nevoie.

Ministrul declară „o maximă urgență”

 Ministrul Sănătății Sorina Pintea spune că a luat deja legătura cu ICUTR, solicitându-le medicilor să o programeze urgent pe Gabriela Popa pentru un set complet de analize, astfel încât să fie pregătită pentru un transplant renal.

„I-am rugat și pe primar, și pe soțul Gabrielei să nu mai discutăm despre ce a fost în trecut, pentru că acum avem o maximă urgență: să o ajutăm pe Gabriela. Am luat legătura cu cei de la Institutul de Transplant Renal din Cluj și i-am rugat să o programeze pe Gabriela pentru investigații complete. (…) Important e să o salvăm pe Gabriela”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Nu a vrut să vorbească despre simpozionul organizat de societatea lui Mihai Lucan și nici despre motivul pentru care medicul Carmen Lăpușan i-a dat Gabrielei Popa o sacoșă întreagă de imunosupresoare.

ICUTR: „Era aproape imposibil să primească un rinichi”

Într-un punct de vedere solicitat de Agenția Națională de Transplant și transmis ziarului, Institutul de Urologie din Cluj-Napoca confirmă că a participat la organizarea simpozionului Ziua Recunoștinței în Transplant. Menționează însă că nu știe cine s-a ocupat de invitarea participanților, totul făcându-se la inițiativa medicului Mihai Lucan.

Un transplant renal poate fi făcut doar în anumite condiții, în funcție de statutul biologic și imunologic al pacientului, mai spune ICUTR. De la bun început, Gabriela Popa prezenta risc de a respinge noul organ, din cauza unei transfuzii de sânge, a nașterii celor doi copii și a unor întreruperi de sarcină. Hepatita C a contractat-o în spital, iar scleroza venoasă a apărut pe parcursul anilor de mers la dializă.


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News