Dacă aveți un copil care ascunde bibelourile, mută fotoliile sau desenează pe pereți, e semn că are vocație de arhitect. Anastasia Crețulescu, o puștoaică de 9 ani, a început să schimbe una, alta, prin casă și să meșterească diverse decorațiuni.
Apoi, la școala unde învață, Școala Sfântul Silvestru din Sectorul 2, a venit un arhitect, care le ține cursuri celor mici.
Ora de arhitectură
Tavaszi Zoltan, sau Zolly, cum îi spun copiii, este voluntar în cadrul programului „De-a arhitectura”, program derulat din 2011 și susținut de Ordinul Arhitecților din România. În sute de școli din toată țara, în zeci de școli din București, arhitecții vin săptămânal și îi învață pe copii să înțeleagă spațiul în care trăiesc, mediul construit, dar și mediul natural. Așa a aflat Anastasia primele noțiuni de arhitectură, a creionat primele schițe și primele planșe.
„De ce fac asta? Pentru că acești copii vor ajunge facatori de decizie, ei vor decide cum arată orașul. Și sper să ia alte decizii decât conducătorii și antreprenorii de acum”, a explicat Tavaszi Zoltan.
Orele de domnului Zolly și emisiunea „Visuri la cheie”, cu transformările de poveste ale locuințelor, au atras-o spre Anastasia spre meseria de arhitect. Acestea au fost întâlnirile decisive pentru micuța designer.
Alina Vîlcu, rock star
Pentru a afla mai multe despre această profesie, i-am făcut cunoștință Anastasiei cu Alina Vîlcu, arhitectul din primele sezoane „Visuri la cheie”. Când ușa cabinetului s-a deschis, fetița a avut reacția unui fan Beatles care dă nas în nas cu Ringo Starr.
„Aici lucrăm. Am amenajat locul astfel încât să ne simțim ca acasă, să fie un loc deschis, confortabil, unde să schimbăm păreri și să discutăm firesc cu clienții”, a explicat arhitecta, ducând-o pe Anastasia până în sufrageria firmei.
Nimic care să amintească de mobilierul clasic de birou. Perdele, lămpi artizanale, rafturi cu reviste, albume și cărți, pentru inspirație. Alina Vîlcu și Anastasia s-au așezat la masa mare, de living, s-au uitat pe planșe, apoi la ecranul mare, folosit pentru vizionarea proiectelor.
Căminul de la birou
Prima lecție: arhitectura nu este linie, ci volum. Un joc cu volumele. „Nu trebuie să fii talentat la desen, ai nevoie doar de deprinderea de a modela și remodela volumele care compun lumea din jurul nostru”, a spus Alina Vâlcu.
A doua lecție: ideile îți vin privind ce-au făcut alții. În arhitectură, în pictură, în fotografie sau în alte domenii. Un bun arhitect este atent la toate straturile realității și mereu conectat la spiritul vremii.
A treia lecție: un arhitect nu lucrează cu pietre și fier, lucrează cu oameni. „Încercăm să înțelegem nevoile și personalitatea clientului, înainte de a ne apuca să proiectăm și să-i propunem soluții”.
Alina Vîlcu i-a povestit Anastasiei cum a decis să devină arhitectă: în liceu, căutând un domeniu care să îmbine creativitatea și rigoarea. Apoi i-a dat și câteva sfaturi pentru a se antrena, înainte de admiterea la facultate. Să folosească un program informatic care îi permite să schițeze, cu mouse-ul, și clădiri, și interioare, și obiecte de decor.
La finalul vizitei, Anastasia s-a pozat alături de arhitectă, într-o cameră cu lumină caldă, draperii mătăsoase și canapele moi, pe lângă care minimalismul de birou, cu neoane și scaune ergonomice, pare un progres de tristă amintire.
Citește și:
REPORTAJ/ Vis de copil. S-a născut o stea: Erica – VIDEO