E forfotă mare în curtea Palatului Parlamentului, acolo unde este amplasată catedrala. Sute de muncitori urcă și coboară de pe schele. Un inginer constructor ne este ghid în turul pe care-l vom face. Mare parte din lucrări au fost deja realizate, undeva mai bine de trei sferturi. ”În infrastructură au fost puse în operă aproximativ 50.000 de metri cub de beton, cam 2.000 de tone de armătură rigidă și vreo 15.000 de tone de armătură flexibilă”, ne-a declarat specialistul, la scurt timp după ce am admirat pe interior catedrala impunătoare.
Acum lucrează 650 de muncitori
Sute de oameni sunt zi și noapte prezenți pe șantier. Totul se desfășoară contracronometru, tocmai pentru ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp. ”Vă dați seama că forța de muncă variază conform frontului de lucru deschis, conform activităților care se desfășoară în perioada respectivă. În momentul de față avem aproximativ 650 de muncitori, care lucrează în trei schimburi. Dar s-a ajuns și la 1.100 de muncitori, tot așa repartizați în trei schimburi, cum vă spuneam, în funcție de necesități”, a precizat inginerul Florin Popescu Vlad.
360 de milioane de lei, costuri totale
Reprezentanții constructorilor au declarat pentru Libertatea că, până în acest moment, peste 80 la sută dintre lucrări au fost deja finalizate. Ca și înșlțime, lucrările sunt undeva la jumătate, la 54 de metri. Turla principală va avea 120 de metri.Din punct de vedere al costurilor, estimate la 360 de milioane de lei, cu tot cu TVA, au fost cheltuiți aproximativ tot cam 80 la sută. Inginerii de pe șantier ne-au mărturisit că au speranța ca, până la finele anului viitor, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire, Catedrala Mântuirii Neamului să fie ridicată la ”roșu” și acoperită.
Date tehnice
Suprafață de 7.200 metri pătrați
120 metri înălţime
126 metri lungime
Capacitate de 5.000 de persoane
8 lifturi. 4 adăposturi antiatomice. 42 de cripte