„Unitățile de apărare teritorială a Ucrainei au primit mitraliere Maxim model din 1910. Acest lucru a fost raportat de corespondenții de război care au acoperit cursul operațiunii speciale din Donbass.
Videoclipul, care a apărut pe rețelele de socializare, arată cum soldații apărării teritoriale ucrainene din orașul Krivi Rih studiază armele produse în urmă cu mai bine de o sută de ani.
Not a too rare thing in Donbas.
— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) February 10, 2022
I think this is a Maxim M1910 version, I saw it with Ukraines 92nd Mechanized Infantry Brigade in the Promzona in 2018. Still in ranks in the 21st century.
“It shoots, it never gets jammed. What else do you want from a machine gun?” pic.twitter.com/9FCKlj0Hld
Armele de dinainte de potop provoacă accese de râs la bărbații cu păr cărunt chemați în serviciu. Dar comandantul lor sumbru nu este deloc predispus la glume. El cere subordonaților săi să manevreze cu atenție mitraliera antică.
Trebuie spus că acesta nu este singura dată când trupele ucrainene trebuie să lupte cu arme arhaice. Recent, în regiunea Harkov, armata rusă a capturat un întreg arsenal de arme rare, pe care soldații ucraineni le-au abandonat în timpul retragerii.
Când luptătorii noștri au văzut ce trofee au primit, surpriza lor nu a cunoscut limite. Pe lângă mitralierele Maxim, au fost puștile de asalt sovietice PPS-43 și PPSh, carabina SKS și pușca Mosin (din primul război mondial). Pistolul-mitralieră german MP-40 și pușca Mauser 98k, care erau în serviciu cu Wehrmacht-ul nazist.”, a scris portalul Don24.
#Russia #Ukraine 🇷🇺🇺🇦: A noteable footage of #Ukrainian combatants during training.
— War Noir (@war_noir) May 2, 2022
Members of the unit appears to be armed with AK-74 rifles and several #Russian 7.62x54mmR Maxim M1910/30 machine guns (post-1941 manufactures). pic.twitter.com/ImAXt2z6OI
Primele mitraliere Maxim, modelul M1910, au intrat în serviciul armatei când Ucraina făcea parte din Imperiul Rus, în 1910. Aceasta este versiunea rusă a primei mitraliere automate adevărate, care a fost brevetată de Hiram Maxim, un inventator american-britanic, în 1883.
Fiecare astfel de mitralieră cântărește 68 kg și are un scut de armă blindat pe un suport caracteristic pe două roți, care îi permite să fie tractat în spatele unui vehicul. Fotografii cu astfel de mitraliere pot fi văzute în aproape orice film despre Războiul Civil.
The Economist susține că presa rusă râde de faptul că ucrainenii folosesc antichități în lupte, explicând acest lucru prin faptul că nu au arme moderne. Dar motivul este altul.
Țeava mitralierei Maxim este răcită cu apă, iar acest lucru permite să se tragă cu ea pentru mult timp. Mitralierele moderne care trag aceeași muniție de 7,62 mm ca și M1910 sunt mult mai ușoare și mai compacte: de exemplu, PKM-ul rusesc este de cinci ori mai ușor decât Maxim, dar nu au răcire cu apă și, prin urmare, tragerea continuă chiar și pentru câteva minute poate duce la deformarea țevii sau „sudarea” armei.
În 2016, ministrul Apărării al Ucrainei a confirmat că a autorizat eliberarea mai multor M1910 din stocurile statului (Maxim nu este standard, dar e disponibil la cerere, de care au profitat unele unități de apărare teritorială). Un audit din 2012 a arătat că 35.000 de arme produse între 1920 și 1950 sunt depozitate în Ucraina.
M1910 a fost folosit de armata ucraineană după începerea invaziei rusești și și-a dovedit eficacitatea în poziții și fortificații defensive fixe. Pe lângă faptul că sunt răcite cu apă pentru foc susținut, suporturile lor fixe facilitează țintirea. The Economist citează un soldat ucrainean care spune că Maxim este foarte precis la un kilometru, eficient până la trei kilometri, și că nu l-ar schimba cu o armă mai modernă.
Unele M1910 au fost chiar modernizate: pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mitraliere de epocă, cu vizor electronic modern. Această armă nu este oficial în serviciu în nicio altă armată, deși o folosesc și grupurile militare DPR și LPR, scrie canalul Perevodika.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina