• Deși în ianuarie Tribunalul București a suspendat de la executare taxa pe habitat, Primăria Sectorului 2 a început s-o colecteze de la 1 martie
  • Colectarea taxei se face pe baza unei noi hotărâri de Consiliu Local, puțin modificată față de hotărârea suspendată de instanță
  • 159 le /persoană e taxa de gunoi, din care Primăria Sectorului 2 achită, tot din banii contribuabililor, o subvenție de 38 de lei, pentru reciclare
  • Primăria S2 ia banii de taxă, dar încă n-a decis cine ia gunoiul, nici cine-l reciclează
  • De 14 ani, la sectorul 2 nu s-a mai organizat o licitație pentru servicii de salubrizare
  • Contractul curent cu Supercom SA, firma unui fost senator PSD, a fost semnat în octombrie 1999 și prelungit prin acte adiționale
  • În valoare de 23 de milioane de euro în 2018, contractul cu Supercom este cel mai mare contract de servicii încheiat de Primăria S2
  • Ilie Ciuclea, patronul Supercom, a fost senator PSD, pe locul lui Sorin Oprescu, apoi membru în partidul fostului edil de la S2, Neculai Onțanu
  • În campania electorală, edilul Mugur Toader promitea: taxă de gunoi zero
  • Ironia sorții: la trei ani de la alegeri, doar primarul din sectorul 2 are taxă de gunoi zero, pentru că locuiește în alt sector

 

de Maria Andrieș
De la 1 martie, în sectorul 2 a intrat în vigoare controversata taxă de habitat, o taxă specială pentru servicii de salubrizare.

Prima hotărâre de Consiliu Local, dată în decembrie (HCL Sector 2 nr.392 din 04.12.3018), privind instituirea acestei taxe a fost atacată în instanță, de reprezentanții USR. Iar Tribunalul București a decis, la sfârșitul lui ianuarie, suspendarea Regulamentului de încasare a taxei de habitat.

Municipalitatea nu și-a schimbat însă planul. A anulat hotărârea contestată în instanță și, pe 21 februarie, a dat altă hotărâre, identică, HCL nr. 32 / 2019. Nu diferă decât subvenția acordată de la bugetul local pentru reciclarea deșeurilor: de la 30 lei / persoană la 38,3 lei / persoană.

De la 8,4 lei la 13,3 lei pentru gunoi

Componența Consiliului Local Sector 2: 10 consilieri PSD, 6 – PNL, 2 ALDE, 2 PMP, 5 USR, 2 – Partidul Ecologist Român. Doar consilierii USR au votat “împotrivă” și au anunțat că vor contesta și această hotărâre la tribunal.

VIDEO/ Scandal pe „taxa specială” de gunoi de la Sectorul 2. Cetățeni la ghișeu: „O bătaie de joc!” / Director din primărie: „Natura umană e rezistentă la schimbare!”

“E o taxă ilegală și abuzivă”, a comentat pentru Libertatea Adrian Alexandru, consilier USR. “Dezbaterea publică a fost organizată după ce s-au dat hotărârile, abrogate între timp. Oamenii au fost mințiți foarte ușor. Cei mai mulți nu știau că nu s-a făcut o licitație de 14 ani și că este obligatoriu să fie consultați înainte de a se aproba un proiect de act normativ. În alte țări, aceste lucruri se învață la școală”.

Ce se schimbă pentru cei 370.000 de locuitori din sectorul 2? 

Financiar, vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului. De la 8,4 lei pe lună la 13,3 lei pe lună, subvenția pentru reciclare fiind plătită tot din bani publici.

Apoi oamenii nu vor mai achita serviciile de salubrizare la asociațiile de proprietari sau direct la prestator. Vor completa o declarație, o vor trimite prin poștă, i-o vor da administratorului de bloc sau o vor depune la nou-înființatul birou pentru taxa de habitat, la etajul 2, în noua hală a Pieții Obor. Încă n-au fost instalate POS-urile, pentru ca, după depunerea declarației, oamenii să facă și plăți.

“Am apelat la toate mijloacele pentru ca formularele să ajungă la locuitorii din sector”, spune o angajată a primăriei.

În 2018, Primăria S2 a investit 40.000 de euro într-o platformă online, pentru plata taxelor. Doar 20.000 de locuitori din sector apelează la acest instrument. Ca să achiți taxele online, trebuie să faci un drum la ghișeu, pentru a obține o parolă.

Biroul de “parole” se află lipit de biroul pentru taxa de habitat, dar e pe trei sferturi gol: doi funcționari și un bodyguard.

Habitatul numit ghișeu

VIDEO/ Scandal pe „taxa specială” de gunoi de la Sectorul 2. Cetățeni la ghișeu: „O bătaie de joc!” / Director din primărie: „Natura umană e rezistentă la schimbare!”

ozedf

Formularele pentru taxa de habitat au ajuns, într-adevăr, în cutiile poștale ale locuitorilor din sectorul 2. N-au ajuns însă explicațiile legate de această schimbare. Cetățenii fac cozi și iau bonuri de ordine, apoi stau să completeze declarațiile.

“Cine va strânge gunoiul?”, asta e întrebarea la una din măsuțele din fața ghișeului pentru taxa de habitat.

“Tot Supercomul”, își dă cu părerea un domn de vreo 50 de ani. “Ei zic că plătitm la fel, dar eu știu ce plătesc, e cu vreo doi lei mai mare taxa asta”, comentează o doamnă îmbrobodită cu o eșarfă albă. Adaugă, după o lungă pauză de gândire: “O bătaie de joc! Ne pun pe drumuri. Știu să ne ia banii, atât”.

Directorul de la Taxe și Impozite S2: «Nu știu, eu sunt doar o componentă»

Direcția Venituri Buget Local, de la sectorul 2, are sediul lângă Gara de Est. Și acolo sunt cozi la ghișee. Directorul executiv Cristian Duțu, colonel, are biroul la etaj, la două uși securizate distanță de înghesuiala de la parter.

Reporter: De ce a apărut această taxă de habitat?
Cristian Duțu: 100.000 de locuitori din sector nu au contract de salubrizare. Pur și simplu lăsau gunoiul în stradă.

– Dar există cadrul legal să-i obligați să încheie contracte de salubrizare.
– Nu știu, probabil că există. Poate ține de Poliția Locală, de Direcția de Mediu, de primăria însăși.

– Și-atunci de ce ați introdus taxa de habitat?
– Nu știu, eu doar colectez banii.

– Luați banii pentru strâns gunoiul. Cine va strânge gunoiul?
– Operatorul aflat sub contract cu primăria, Supercom.

– Dar instanța obligă primăria să organizeze licitație, există o decizie a Înaltei Curți.
– Nu știu, nu e domeniul meu, dar, din ce am auzit la ultimele două ședințe de Consiliu, se lucrează deja la caietul de sarcini.

– De reciclarea pe care o subvenționează primăria cine se ocupă? Contractul cu Supercom nu prevede și reciclarea deșeurilor.
– Nu știu. Probabil se va organiza o licitație și pentru asta.

– Dar în acest moment nu știți, luați banii și nu știți.
– Este o taxă specială, adică banii strânși nu pot fi folosiți în alte scopuri. Din câte am înțeles, e vorba de niște principii europene, privind colectarea selectivă a deșeurilor.

– Lumea nu înțelege ce-i cu taxa asta.
– Asta e natura umană, protestează, opune rezistență la schimbare, o rezistență motivată sau nu.

Înalta Curte, prea mică pentru primărie

Cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro anual, contractul cu Supercom SA este cel mai mare contract de prestări servicii din Primăria Sectorului 2. În noiembrie 2009, Consiliul Concurenței a dat o decizie prin care obligă primăria să organizeze o nouă licitație pentru serviciul de salubrizare. În octombrie 2015, Curtea de Apel București a obligat primăria să elaboreze caietul de sarcini pentru licitație.

Municipalitatea a făcut recurs, dar, pe 14 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul. În august 2018, primarul Mihai Mugur Toader anunța că, în cel mult o săptămână, va fi elaborat caietul de sarcini, la care începuse să lucreze din noiembrie 2017. Între timp, în decembrie 2018, au apărut cele două hotărâri de Consiliu, privind taxa de habitat, hotărâri initiate de viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu.

«Regele gunoaielor», dator la stat

VIDEO/ Scandal pe „taxa specială” de gunoi de la Sectorul 2. Cetățeni la ghișeu: „O bătaie de joc!” / Director din primărie: „Natura umană e rezistentă la schimbare!”

Ilie Ciuclea, patronul și administratorul unic al SC Supercom SA, a fost senator PSD, în legislatura 2008 – 2012, în locul lui Sorin Oprescu, care a fost ales primar general al Capitalei. După trecerea prin Parlament, Ciuclea a fost vicepreședinte UNPR, partidul lui Neculai Onțanu, fostul edil de la sectorul 2.

În afaceri, Ilie Ciuclea a fost asociat cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.

La sediul social al firmei Supercom, din strada Gherghiței, sunt înregistrate două asociații controlate de Ilie Ciuclea, CAR-ul angajaților din Supercom și clubul de fotbal Daco-Getica, fost Juventus București.

La sfârșitul anului trecut, Supercom SA înregistra datorii la Fisc de aproape 800.000 de euro, conform listei ANAF. Din această sumă, 500.000 de euro sunt datorii la bugetul de stat, și 365.000 de euro, datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News