Andrei Ciurcanu, jurnalist de investigație și activistul Agent Green, a explicat pentru Libertatea ce a stat în spatele acestei tranzacții. Și prima concluzie este că, din nou, statul român pierde.

„Practic, ei nu și-au vândut pădurile, a fost un mecanism economic pe care dânșii l-au folosit. Au vândut, de fapt, părți din compania Cascade Empire. Alegerea pe care ei au făcut-o a fost nu să scoată la vânzare terenurile forestiere și să vândă parcele de teren, ci să facă un business cu Cascade Empire. Au vândut o parte din acțiuni celor de la Green Gold. Green Gold au devenit în decembrie acționari minoritari în Cascade Empire, urmând ca, în ianuarie – februarie, să devină acționari majoritari”, a spus jurnalistul de investigație.

Statul român are drept de preemțiune, care ar fi permis să cumpere acele terenuri forestiere. Doar că, prin această ”mașinație financiară”, și-a pierdut acest drept sau nu-l mai poate uzita.

„Acum vine întrebarea dacă statul român, prin Ministerul de Finanțe, ar fi fost interesat să achiziționeze aceste terenuri, dacă aveau bani să achiziționeze aceste terenuri. N-o să știm niciodată, pentru că nici Romsilva, nici statul român nu și-au putut exercita acest drept”, mai spune Andrei Ciurcanu.

O tranzacție care ar ajunge la 85 de milioane de euro

Despre valoarea tranzacției nu se știe nimic. Jurnalistul de investigație spune că ar fi  vorba de mulți bani la mijloc, în general, în astfel de tranzacții. Cu un preț al pieței de 6.000 de euro pe hectar, valoarea pădurilor pe care le deținea Schweighofer ar fi de peste 85 de milioane de euro.

La o primă vedere, s-ar spune că gigantul austriac s-ar retrage din România, dar nu se întâmplă de fapt asta. Schweighofer are trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn. Mai mult, potrivitul activistului de mediu, compania austriacă ar trebui să rămână în România și să-și rezolve problemele.

„Trebuie să rămână în România, pentru că ei trebuie să reinvestească în zonele care au avut de suferit, direct sau indirect, din cauza stilului de business pe care dânșii l-au practicat. Ei au o responsabilitate. Forest Stewardship Council a intrat într-o perioadă de recertificare pentru Holzindustrie Schweighofer și s-a creat un grup de lucru în care au existat mai mulți assets, și s-a ajuns la concluzia că FSC ar putea să recertifice Holzindustrie Schweighofer, dacă această companie ia anumite decizii. Printre deciziile respective era să restituie proprietățile care au fost retrocedate nelegal și au intrat în patrimoniul Cascade Empire sau care au fost achiziționate de Cascade Empire prin încălcarea legii. Nu doar trebuie să redea proprietățile care au fost achiziționate nelegal, ci trebuie să facă un fond, de care să beneficieze pentru reconstrucție sau despăgubiri de mediu comunitățile care au avut de suferit”, mai spune Andrei Ciurcanu.

Compania Schweighofer a intrat pe piața din România în 2003 și a ajuns în atenția publică în urmă cu trei ani, când a fost acuzată de mai multe organizații neguvernamentale că ar cumpăra lemn tăiat ilegal din pădurile României. Mai mulți retaileri de materiale de construcții au refuzat atunci să mai cumpere lemn de la compania austriacă.


Citește și: 

VIDEO România neîmblânzită, imagini fabuloase din pădurile României, într-un film britanic care ajunge azi și în România. Azi este Ziua Internațională a Pădurilor

 
 

Urmărește-ne pe Google News